Hallands Nyheter

Stålar framför säkerhet?

HAMNINVEST­ERINGAR. Våta hamndrömma­r kan bli mardrömmar för den kommun som faller för kinesiska mutor.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 24/1. Varbergs hamn måste byggas om. Det kostar givetvis pengar, vilket redan har skrämt bort Stena. Tänk er då att ett stort, kinesiskt konsortium glider in från sidan med ett generöst erbjudande. Mot att få överta hamnen bygger de inte bara ut den och anpassar den för ökad fartygstra­fik, de kryddar också budet med en rejäl peng för att påskynda tunnelbygg­et i Varberg. Kanske utlovas till och med några kronor till bättre äldreomsor­g och sjukvård som grädde på moset.

KAN ANN-CHARLOTTE STENKIL motstå frestelsen? Eller skulle hon välkomna det utländska intresset och börja se över möjlighete­rna till en affär? Det senare var nämligen vad som hände i Lysekil, där kommunstyr­elsens ordförande, Jan-olof Johansson (S), snabbt skrev på för en förstudie. (En bro över Gullmarn är Lysekils ungefärlig­a motsvarigh­et till tunnelinve­stering)

Sedan dess är den nationella debatten i full gång – på goda grunder. En sådan här affär angår inte bara en liten kommun utan hela landet. Och det kan komma fler liknande exempel på kinesisk uppvaktnin­g. Strategisk­a investerin­gar i infrastruk­tur ingår nämligen i den kinesiska diktaturen­s stora framtidspl­aner. Därför har exempelvis ministrar i Frankrike, Italien och Tyskland vänt sig till Eu-kommission­en för att förklara att det är starkt oroade över det ökade antalet kinesiska investerin­garna.

I SEPTEMBER FÖRKLARADE Eukommissi­onens ordförande, Jeanclaude Junker, att man måste ta fram bättre regelverk inom EU vad gäller granskning när utländska statliga företag vill köpa exempelvis europeiska hamnar eller delar av infrastruk­tur för energiförs­örjning.

”Europa måste alltid försvara sina strategisk­a intressen”, sade han i ett tal.

DET KAN BLI en fin balansgång mellan att värna fri handel och öka kontrollen. Men medvetenhe­ten måste öka om att Kina är i full färd med att spinna ett nät genom ägande. Detta i syfte att göra mer än bra affärer och skaffa sig tillgång till teknologi. Det handlar också som politiskt inflytande över Eu-länder.

Att det är extra känsligt att sälja ut hamnar till ryska eller kinesiska intressen borde säga sig självt. Ändå har kommuner lätt att bländas av chansen till affärer som kortsiktig­t gynnar sysselsätt­ning och kommunekon­omi. Och staten har, på grund av det kommunala självstyre­t, varit bakbunden. Det påmindes vi om i samband med den ryska Nord Stream affären i Karlshamn. Kommunen röstade för trots massiv kritik från regeringen, som pekade på riskerna mot rikets säkerhet.

NU PÅGÅR UTREDNINGA­R om hur staten skall kunna få verktyg att stoppa affärer som hotar rikets säkerhet. Lysekilsaf­fären har blivit en obehaglig påminnelse om hur angeläget det är att ta fram riktlinjer.

Att lokalpolit­iker är så kåta på en bro, en tunnel, en hamn eller bara pengar i allmänhet att de är dumma nog att sälja ut känslig infrastruk­tur till en diktatur med stormaktsa­mbitioner – och kan komma undan med det – är helt enkelt inte rimligt.

Kanske kan dock bortförand­et av den svenske bokörlägga­ren Gui Minhai – mitt framför ögonen på de svenska diplomater han färdades med – ses bli en påminnelse till Lysekils politiker om drakens opålitliga natur.

 ?? Bild: BENGT BURSTRÖM ?? VÄRNA HAMNEN. Viktig infrastruk­tur får inte hamna i fel händer.
Bild: BENGT BURSTRÖM VÄRNA HAMNEN. Viktig infrastruk­tur får inte hamna i fel händer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden