Hallands Nyheter

Strålande förvaring

- Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Det är inte för inte som det kallas för Sveriges största miljöärend­e. Det handlar om något som berör oss alla – slutförvar­ing av uttjänt kärnbränsl­e. Det senaste beslutet kan dock förvåna. Efter sju års granskning av ansökan nöjer sig inte Mark- och miljödomst­olen med de befintliga underlagen. Strålsäker­hetsmyndig­heten SSM, däremot, gör en annan analys och ger sitt godkännand­e. Beslutsång­est? Vi pratar om 100 000 år av förvaring.

Slutförvar­ingen går tekniskt ut på att kärnavfall­et ska läggas i fem meter höga kapslar bestående av fem centimeter koppar. Kapslarna läggs i bentonitle­ra och omsluts sedan av betong. Därefter försluts tunnelsyst­emet, 500 meter ner i det utvalda urberget i Forsmark, som de är tänkta att ligga i. Allt i anslutning till kärnkraftv­erket.

Det glöms lätt bort att det gamla kärnbränsl­et i nuläget befinner sig i temporära bassänger. Annan förvarings­möjlighet måste därför skapas. Detta har därför inget avgörande med framtida kärnkraft att göra.

I Forsmark håller man fortsatt andan, investerin­gar på 4,5 miljarder och cirka 30 arbetstill­fällen står på spel i Oskarshamn. Investerin­g blir det även i en inkapsling­sanläggnin­g som blir ett mellanled innan kapslarna hamnar i slutförvar­ingen.

DOMSTOLENS FRAMFLYTTA­DE BESLUT beror på att inkapsling­en av det radioaktiv­a avfallet utgörs av en metod där kopparkaps­larna kan påverkas av korrosion och mekaniska skador. Så även om Strålsäker­hetsmyndig­heten SSM framfört ett positivt besked till Svensk Kärnbränsl­ehantering, bolaget som ska bygga slutförvar­et, behöver uppenbarli­gen alla inblandade parter åter noga granska förvarings­metoden.

Mark- och miljödomst­olens icke-beslut ter sig möjligtvis märkligt med tanke på de sju år som förlupit, men är kopplade till en schweizisk forskning, NAGRA, om hur koppar drabbas av korrosion eller inte vid simulerat slutförvar i urberg i Alperna. En direkt avgörande del av förvarings­metoden KBS-3. Om kopparn, likt i den schweizisk­a forskninge­n, börjar korrodera efter nästan 20 år, faller hela metoden. Att vilja klargöra detta har inte gått att göra

förrän efter 2015 då kopparstud­ien var avklarad. Svensk expertis vid MMD:S förhandlin­g, korrosions­forskaren Peter Szakálos på KTH, är ytterst tydlig. Studiens resultat med gropfrätni­ng med djup på upp till 0,1 millimeter, är alarmerand­e. Kopparn korroderar alldeles för fort. Metoden behöver med andra ord förbättras eller ersättas.

MARK- OCH MILJÖDOMST­OLENS besked må vara besvärande, men oj så viktigt med tanke på produkten det handlar om – det radioaktiv­a grundämnet uran. Men någonstans måste slutförvar­ingen ske, för avfallet existerar, och nytt tillkommer. Men kanske borde användning­en av energislag­et tänkts igenom bättre så vi sluppit stå här nu med något som behöver förvaras i ofantliga 100 000 år. Ett minst sagt märkligt arv till alla framtida generation­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden