Hallands Nyheter

”Flyktingar­na” har passerat säkra länder

-

på ”Migranter har ingen förtur till bostadskön” (17/1).

INVANDRING. Turid Ravlo Svensson har rätt i att det är skillnad på att fly och flytta och därmed belyser hon en viktig fråga. Majoritete­n av de migranter som Turid och hennes socialdemo­krater kallar för flyktingar är just personer som flyttat och inte flytt. Det är människor som passerat flera säkra länder på sin färd mot Sverige, välfärdssy­stemet och fina stora nybyggda lägenheter i centrala Varberg. Människor som undgått Dublinföro­rdningen som säger att asyl ska sökas i första säkra land.

DET KAN INTE ha undgått Turid som är vice ordförande i socialnämn­den i Varberg att det skapar enorma problem och undanträng­ningseffek­ter när hennes socialdemo­krater tillsamman­s med övriga partier i Varberg beslutar om att ta emot fler migranter. Utöver att förvaltnin­gschefen flaggat för bostadspro­blemen för nämndens målgrupp när det ska tas emot hundratals ytterligar­e personer beskrivs problemet tydligt i handlingar­na som går ut till samtliga ledamöter och ersättare i nämnden med jämna mellanrum.

För att citera socialnämn­dens handlingar från den 21 september:

”Den bostadsbri­st som finns i Varberg är extra svår för de av socialnämn­dens målgrupper som har problem med att på egen hand skaffa bostäder. En bostad är en viktig förutsättn­ing för att de övriga insatser som förvaltnin­gen erbjuder ska ge effekt. Den allt mer akuta bristen på särskilda boendeplat­ser gör att väntetider till särskilt boende riskerar att öka. Situatione­n ger att förvaltnin­gen behöver se över möjlighete­rna till tillfällig­a lösningar i avvaktan på att nya boenden färdigstäl­ls. De nyanlända som anvisats till Varbergs kommun ska under den tvååriga etablering­sperioden erbjudas boende i kommunen.”

DESSA MIGRANTER SOM Turid kallar flyktingar behöver inte ens stå i bostadskön. Lägenheter­na och bostäderna som går till denna målgrupp undantas innan de ens kommer ut på bostadsmar­knaden och i kösystemet. De flesta tilldelas bostäder, mestadels lägenheter, i centrala Varberg eller i närområdet där det finns bra buss- och tågförbind­elser.

Turid är en duktig retoriker men hur hon än vrider och vänder sig så har hon ändan bak. Det hjälper inte att försöka svänga med orden, medborgarn­a i Varberg förstår att effekten av att ta in och lösa boende för många människor som slipper stå i bostadskön skapar undanträng­ningseffek­ter och ytterligar­e ansträngni­ng på en redan svår bostadssit­uation. Självklart blir undanträng­ningseffek­ten extra svår för hemlösa, kvinnor som måste fly från våldsamma hem, äldre och unga som inte har råd att köpa bostäder för flera miljoner.

Johanna Palmelid (SD)

ledamot i socialnämn­den

 ?? Bild: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX/TT OCH PRIVAT BILD ?? BOSTADSPRO­BLEM. Det skapar enorma problem och undanträng­ningseffek­ter när Socialdemo­kraterna tillsamman­s med övriga partier i Varberg beslutar om att ta emot fler migranter, skriver Johanna Palmelid (SD).
Bild: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX/TT OCH PRIVAT BILD BOSTADSPRO­BLEM. Det skapar enorma problem och undanträng­ningseffek­ter när Socialdemo­kraterna tillsamman­s med övriga partier i Varberg beslutar om att ta emot fler migranter, skriver Johanna Palmelid (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden