Hallands Nyheter

Kyrkans musiker får en Steinwayfl­ygel

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

En robust dyrgrip kommer vara på plats i Varbergs kyrka i vår. Kyrkorådet har nämligen investerat i en sprillans ny flygel med en prislapp på 920 000 kronor.

– Vi har länge känt att vi vill ha ett nytt instrument på grund av vår rika musikverks­amhet. Den gamla flygeln köptes in begagnad 1979 till församling­shemmet. Den var aldrig ämnad att stå i kyrkan och var av undermålig kvalitet, säger Christina Wide, ansvarig för församling­ens musikverks­amhet.

FÖR ETT OCH ett halvt år sedan startade församling­en en insamling. Men eftersom den inte gav mer än 15000 kronor tog kyrkorådet beslutet att investera i musiklivet. Valet föll på en flygel från Steinway & Sons som anländer till Varberg i mars. I februari åker Christina Wide till fabriken i Hamburg för att spela igenom sex nytillverk­ade flyglar och därefter väljer hon ut vilken som passar kyrkan bäst.

– Steinwayfl­ygeln håller länge och har en genomtänkt konstrukti­on. När vi i höstas beställde den fick vi en låneflygel av samma märke, säger Wide.

DEN SOM VILL avnjuta den nyinköpta Steinwayfl­ygeln får ta tillfället i akt den 14 april. För då gästar lokala musiker Varbergs kyrka för en invignings­konsert.

Men vad hände med den gamla flygeln? Jo, den såldes till Gödestads kyrka och enligt Christina Wide ska Himledalen­s församling vara väldigt nöjd med köpet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden