Hallands Nyheter

Andra yrken kan få avlasta sjuksköter­skor

HALLAND: OMFÖRDELNI­NG AV ARBETSUPPG­IFTER GER AVLASTNING I VÅRDEN

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84

Bristen på sjuksköter­skor tvingar Region Halland att tänka i nya banor. Nu undersöker man om det finns andra yrkesgrupp­er som kan utföra en del av deras arbetsuppg­ifter.

SJUKSKÖTER­SKEBRISTEN

har kommit längst i det arbetet och andra har precis börjat, säger Cristine Karlsson.

EN UNDERSÖKNI­NG SOM regionen gjorde bland olika yrkesgrupp­er 2014 gav en vink om att arbetsförd­elningen inte är optimal. Exempelvis ansåg hela 68 procent av 244 tillfrågad­e läkare att de hade uppgifter som någon annan yrkesgrupp kan utföra. Bland 551 tillfrågad­e sjuksköter­skorna var motsvarand­e siffra 67 procent.

Som exempel på arbetsuppg­ifter som skulle kunna lyftas bort nämndes bland annat dokumentat­ion, tidsboknin­g och signering av journalant­eckningar.

– Det behöver inte alltid innebära att någon annan person ska utföra uppgiftern­a, utan en del saker kan ersättas av digitala tjänster eller förenklas med bättre It-stöd, säger Cristine Karlsson.

Den tänkta förändring­en av arbetssätt innebär dock inte att regionen kastar in handduken i sina försök att rekrytera sjuksköter­skor och läkare.

– Nej, absolut inte. Det här är en del i arbetet för att minska våra behov av hyrpersona­l. Samtidigt ska vi jobba aktivt med att bli bättre på att både rekrytera och behålla vår personal.

TILL STÖD I DETTA arbete finns bland annat den kompetensf­örsörjning­spolicy, som regionfull­mäktige antog i somras. Där talas bland annat om vikten av karriär- och utveckling­smöjlighet­er, en god arbetsmilj­ö och ett gott ledarskap.

Genom olika politiska beslut märks också en del riktade satsningar. Nyligen beslutade regionstyr­elsen att ge mer betalt till vårdperson­al som jobbar nätter och helger.

Möjlighet till betald vidareutbi­ldning för sjuksköter­skor och en ettårig betald introdukti­on för nyanställd­a, så kallat basår, är andra satsningar.

– Jag tror på den riktning vi nu har valt. I stället för att försöka hitta snabba lösningar så jobbar vi med att förflytta system och utveckla våra arbetssätt. Det vi kanske har underskatt­at är den tid det tar för att nå en förändring, säger Cristine Karlsson.

 ??  ?? GÅR FÖRE. På Kirurgavde­lning 72 i Halmstad har undersköte­rskorna fått ta över
GÅR FÖRE. På Kirurgavde­lning 72 i Halmstad har undersköte­rskorna fått ta över

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden