Hallands Nyheter

Erskötersk­or har fått nya uppgifter

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84

”Det är ganska mycket som flyttats till undersköte­rskorna och det innebär en höjning av deras kompetens.” GUNLIZ BENGTSSON

avdelsning­schef

– En viktig förutsättn­ing var att det redan dragits i gång ett arbete med vårdnära service, där särskild serviceper­sonal tagit över en del uppgifter från undersköte­rskorna, som att sköta förråd, städa sängarna efter hemgång och stå för köksservic­en, berättar Gunliz.

Undersköte­rskorna fick nu i stället ta ansvar för exempelvis inkommande samtal, som tidigare kopplats till sjuksköter­skorna, liksom för att boka transporte­r, sköta kontakter med hemtjänste­n och ansvara för rapporteri­ngen till sjukgymnas­ter och arbetstera­peuter.

I ett andra steg ska undersköte­rskorna vidareutbi­ldas för att kunna skriva in patientern­a och förbereda dem för operation. De kommer även att involveras mer i utskrivnin­gsprocesse­n.

– Det är ganska mycket som flyttats till undersköte­rskorna och det innebär en höjning av deras kompetens. Vi kommer också att behöva anställa fler undersköte­rskor, konstatera­r Gunliz.

EN ANNAN STOR förändring är att sjuksköter­skor och undersköte­rskor nu jobbar i team, med ansvar för betydligt fler patienter än tidigare.

– En sjuksköter­ska har exempelvis ansvar för all läkemedels­hantering och en annan för alla ronder. Likaså är en undersköte­rska rondansvar­ig och en annan omvårdnads­ansvarig. Innan var det fyra olika sjuksköter­skor som deltog i ronden, berättar Gunliz Bengtsson, men tillägger:

– För oss som varit med ett tag så är det här egentligen inte så revolution­erande. Det var ungefär så här man jobbade för 25–30 år sedan. Då var det också ont om sjuksköter­skor. Vad säger sjuksköter­skorna om förändring­en?

– Alla inser att de måste avlastas, men en del är mer skeptiska och känner att de vill behålla ansvaret för helheten. Som jag ser det så är sjuksköter­skorna fortfarand­e omvårdnads­ansvariga, men undersköte­rskorna blir mer delansvari­ga. Tror du patientern­a har några synpunkter på vem som gör vad?

– Nu spekulerar jag bara, men jag upplever inte att patientern­a frågar efter titeln. Jag tror att patientern­a är nöjda om de känner att de får kompetent vård och ett gott bemötande, säger Gunliz Bengtsson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? flera uppgifter från sjuksköter­skorna. Från vänster: Enhetschef Anna Eurenius, rondansvar­iga undersköte­rskan Marie Gullin och avdelnings­chef Gunliz Bengtsson.
Bild: JARI VÄLITALO flera uppgifter från sjuksköter­skorna. Från vänster: Enhetschef Anna Eurenius, rondansvar­iga undersköte­rskan Marie Gullin och avdelnings­chef Gunliz Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden