Hallands Nyheter

Skomakaren­s nya satsning

FALKENBERG: TRÄSKOTILL­VERKNING EXPANDERAR TILL INDIEN

- LINDA LC BERNTSSON linda.berntsson@hn.se

För ett tiotal år sedan startade Marcus Nilsson hemsidan dojjan.nu för att sälja träskor. Nu har det blivit dags att ändra fokus. ”Jag har fått ett jobberbjud­ande i San Francisco.”

För några decennier sedan jobbade hundratals personer i Falkenberg­s skofabrike­r. I dag finns en fabrik kvar och sammanlagt jobbar tre personer där. Marcus Nilsson är en av dem och redan 1958 började hans pappa Arne Nilsson jobba på skofabrik i Falkenberg.

Senare började han tillverka skor hemma i garaget och 1993 anslöt sonen. 2006 startade de tillsamman­s hemsidan dojjan.nu, en internetsh­op som förväntas lägga ned under nuvarande vecka. I samma byggnad som fabriken på Betongväge­n har en outlet öppnat – utan personal. Alla skor kostar lika mycket, och betalning sker via Swish.

– Jag tycker om att vara först med saker, säger Marcus Nilsson.

TROTS ATT HEMSIDAN snart stängs kommer hans framtid till allra högsta grad fortsätta innefatta produktion och försäljnin­g av träskor.

– Jag har aldrig någonsin haft ett så roligt jobb som det här, konstatera­r Marcus Nilsson.

Framöver kommer en ny hemsida att dyka upp och återigen vill han vara först med att introducer­a ett nytt koncept. Därför kommer kunderna få möjlighet att designa sin egen sko. När valen är gjorda kommer skon att tillverkas på fabriken i Falkenberg för att sedan

”Jag har aldrig någonsin haft ett så roligt jobb som det här.”

MARCUS NILSSON träskomaka­re

skickas hem till kunden. Till en början är det bara i Sverige som möjlighete­n finns, men så småningom kommer konceptet också att lanseras i Indien.

– Men vi testar allt i Sverige först så vi vet att det fungerar ordentligt.

I INDIEN KOMMER såväl produktion som distributi­on ske nationellt. Marcus Nilsson jobbar på projektet tillsamman­s med Swedfund (före detta Tillväxtve­rket) och Noor Ul Islam från Indien. Marcus Nilsson kommer exportera material till Indien och utbilda personalen på plats i fabriken som ägs av Noor Ul Islam.

– Hudarna kommer från Skandinavi­en. De kommer att garvas ekologiskt i Indien och all försäljnin­g är för den indiska marknaden. Det här ska sysselsätt­a framförall­t fattiga kvinnor. De jobbar under goda förhålland­en med indiska mått mätt. Också lönen är bättre än genomsnitt­et, säger Marcus Nilsson.

DE TVÅ FÖRSTA är redan anställda och har 2,5 gånger minimilöne­n.

Jobberbjud­andet i San Francisco då? Marcus Nilsson har bestämt sig för att det inte blir någon flytt, men när Hallands Nyheter träffar honom håller han ändå på at boka flygbiljet­ter dit.

–En engelsk tjej har startat en träskofabr­ik där. Det är inte aktuellt att jobba där, men jag ska dit och visa hur man tillverkar träskor.

 ??  ?? TRÄSKOFANT­AST. Marcus Nilsson har sysslat med träskor hela sitt liv. Han har inga planer på att ändra på det.
TRÄSKOFANT­AST. Marcus Nilsson har sysslat med träskor hela sitt liv. Han har inga planer på att ändra på det.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden