Hallands Nyheter

”Det gjorde mig rörd och tårögd”

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Men det Fredrik är i dag har han blivit av sig själv, säger pensionera­de läraren Marita Hultén i Falkenberg som fick ett så varmt tacktal på guldbaggeg­alan.

När filmfotogr­afen Fredrik Wenzel, med en uppväxt i Falkenberg, i måndags fick guldbaggen för bästa foto (i filmen The Square), så ägnade han större delen av sitt tvsända tacktal åt att hylla sin första lärarinna Marita Hultén.

– Jag såg det inte själv, men min bror ringde från Blekinge och sen har jag sett det på SVT Play. Att få uppleva något sådant, jag blev alldeles rörd och tårögd, säger Marita Hultén som helst vill avböja en intervju eftersom hon är ”en långsam tänkare och inte snabbt hittar de bästa svaren”.

I många år arbetade Marita Hultén på Hertingssk­olan i Falkenberg, en lärare som gjorde starkt personligt avtryck. Minnena därifrån tog Wenzel med sig upp på scen då han berättade om att ”varje skoldag i tre års tid avslutades med att vi gick fram och fick varsin innerlig kram av dig”.

Dessutom nämnde han hur Hultén delade ut bitar av bivax som varje elev kunde sitta och rulla i handen, eftersom det annars inte var så lätt att sitta still i bänken när läraren läste högt.

– Jo, i början på 1980-talet, efter 20 år som lärare, gick jag en kurs i Waldorfped­agogik. Det var först då som jag tyckte att jag blev en bra lärare. Där lärde jag mig att använda bivax i olika färger i undervisni­ngen, det luktade gott också, som eleverna kunde knåda och forma, säger Marita Hultén.

Hon säger att hon hade världens bästa yrke, att hon minns varje elev, naturligtv­is också Fredrik Wenzel.

– Men det han är i dag har han blivit av sig själv, upprepar hon.

HÅKAN BERGSTRÖM

”Jag såg det inte själv, men min bror ringde.”

MARITA HULTÉN, HYLLAD LÄRARE

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? GULDBAGGEG­ALAN. Fredrik Wenzel hyllades och tackade sin första lärarinna i Falkenberg.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT GULDBAGGEG­ALAN. Fredrik Wenzel hyllades och tackade sin första lärarinna i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden