Hallands Nyheter

Sverige: Gui Minhai bör släppas omedelbart

- TOMAS LAUFFS/TT NIKLAS SVAHN/TT

Kinesiska myndighete­r vägrar svara på frågor om bortförand­et av den svensk-kinesiske förläggare­n Gui Minhai. Samtidigt växer kritiken mot landets agerande. ”Vi förväntar oss att vår medborgare omedelbart frisläpps”, skriver utrikesmin­ister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Hua Chunying, talesperso­n för Kinas utrikesdep­artement, sade sig inte känna till några detaljer om ärendet och att det ”ligger utanför myndighete­ns befogenhet­er”, när hon frågades ut av reportrar vid en presskonfe­rens.

Hon ville inte heller svara på frågor om huruvida Kina och Sverige diskuterat gripandet, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) kallade först under lördagen och även under måndagen till sig Kinas ambassadör, och säger att utrikesdep­artementet arbetar dygnet runt med frågan.

Under tisdagen kom ett nytt, skarpare uttalande.

”Vi förväntar oss att vår medborgare omedelbart frisläpps och ges möjlighet att träffa svensk diplomatis­k och medicinsk personal”, skriver Wallström.

Hon upprepar att Sverige ser med största allvar på situatione­n. Någon närmare förklaring till varför Gui Minhai greps under en pågående konsulär stödinsats har man inte fått. Kinesiska myndighete­r har försäkrat att Gui är en fri man sedan han frisläppte­s efter att ha avtjänat straffet för ett trafikbrot­t.

Bortförand­et har väckt ilska från flera håll. Människorä­ttsgruppen Amnesty Internatio­nal beskriver händelsen som ”direkt skrämmande”. Det faktum att Gui gripits och förts bort mitt framför ögonen på svenska diplomater – i vilkas sällskap han befann sig i samband med en eskort till ett läkarbesök – borde ses som en ”varningskl­ocka” för världssamf­undet, säger Amnesty Internatio­nals Kina-analytiker William Nee. * Den svenske förläggare­n Gui Minhai drev bokförlage­t Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskikt­et fram till att fem medarbetar­e försvann i slutet av 2015. * Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbo­stad i Pattaya i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsber­övad. * I januari 2016 sände den statskontr­ollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en ”bekännelse­video” med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolyc­ka. I och med detta medgav kinesiska myndighete­r också att Gui Minhai frihetsber­övats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden