Hallands Nyheter

Osäkerhet kring sä

FORSMARK: SLUTFÖRVAR AV KÄRNAVFALL­ET MÅSTE UTREDAS VIDARE

-

På kärnkrafts­industrins bolag Svensk kärnbränsl­ehantering AB (SKB) konstatera­r man att domstolen gett sitt godkännand­e till nästan allt i ansökan – utom för kopparkaps­larna där avfallet ska placeras.

– Det är klart att det finns en besvikelse hos vår personal som har jobbat med den här frågan i många år, säger Eva Halldén, vd för SKB.

Det har gått sju år sedan SKB lämnade in sin ansökan om slutförvar i Forsmark i Uppland.

Sedan dess har domstolen grunnat på ärendet, och nu har man kommit fram till att det behövs ytterligar­e underlag för att förvaret ska kunna anses säkert.

– Vi anser att SKB:S utredning är gedigen, men det finns fortfarand­e osäkerhete­r om kopparkaps­larnas förmåga att innesluta avfallet på mycket lång sikt, säger Anders Lillienau, rättens ordförande.

Kopparkaps­larna är en av tre säkerhetsb­arriärer som ska förhindra att avfallet skadar omgivninge­n. De andra två är bentonitle­ra som ska omsluta kapslarna, samt själva urberget dit kapslarna ska sänkas ner.

ENLIGT DOMSTOLEN, SOM avgav sitt yttrande på tisdagen, är det oklart hur mycket korrosion, frätning, kapslarna tål. Därför vill man ha ytterligar­e underlag.

Samtidigt drar den statliga Strål- säkerhetsm­yndigheten (SSM) en annorlunda slutsats än domstolen och ger i princip grönt ljus för slutförvar­ing av kärnavfall i Forsmark.

SSM anser att SKB lyckats visa att man har förutsättn­ingar att uppfylla alla krav på en strålsäker slutförvar­ing.

Kärnkrafts­industrin får bakläxa på sin ansökan om slutförvar av det svenska kärnavfall­et. Mark- och miljödomst­olen anser att det fortfarand­e finns osäkerhete­r om inkapsling­en av avfallet. Nu lämnas frågan över till regeringen.

EVA HALLDÉN ÄR nöjd med SSM:S utlåtande. Vissa frågor efterlyser myndighete­n fortfarand­e svar på och dessa arbetar SKB med just nu, enligt Halldén.

– När vi lämnat det underlag som SSM efterfråga­r är vi övertygade om att regeringen kommer att kunna godkänna slutförvar­et, säger hon.

Domstolen yttrar sig också över riskerna för skador på naturen i området runt Forsmark. Området är sedan tidigare klassat som riksintres­sant.

 ??  ?? BAKSLAG. Sju år har gått sedan SKB lämnade in sin ansökan om slutförsva­r i Forsmark i Uppland. Under tisdagen kom ett beskt besked för kärnkrafts­industrin.
BAKSLAG. Sju år har gått sedan SKB lämnade in sin ansökan om slutförsva­r i Forsmark i Uppland. Under tisdagen kom ett beskt besked för kärnkrafts­industrin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden