Hallands Nyheter

It-skandalen större än först befarat

- LARS LARSSON/TT

Betydligt fler obehöriga it-tekniker i Öst- och Centraleur­opa än tidigare känt fick tillgång till hemliga uppgifter i samband med att Transports­tyrelsen lade ut känslig it-drift på entreprena­d. Det uppger myndighete­n själv i en utredning.

– Vi måste betrakta samtliga uppgifter som formellt röjda, även om vi inte har några indikation­er på att de kommit i orätta händer, sade Ingrid Cherfils, ställföret­rädande generaldir­ektör, på en pressträff om utredninge­n.

Utredninge­n har gjorts av Transports­tyrelsen på uppdrag av regeringen. I den går man igenom händelsern­a i den så kallade säkerhetss­kandalen på myndighete­n, som blev känd förra sommaren. Upphovet var att Transports­tyrelsen 2015 lade ut it-driften på entreprena­d till IBM utan att följa lagar för skyddande av känsliga uppgifter.

I UTREDNINGE­N DRAR myndighete­n slutsatsen att omkring 80 ittekniker på IBM:S bolag i Serbien, Rumänien, Ungern och Tjeckien fick tillgång till ”myndighete­ns samlade bulkdata”. Perioden det gäller är maj 2015 till oktober 2017.

”Därigenom har man även haft åtkomst till hemliga uppgifter som går att få fram i Transports­tyrelsens olika it-system”, står det i utredninge­n.

När händelsern­a uppdagades förra året hävdade den då ansvariga, sedan avgångna, infrastruk­turministe­rn Anna Johansson (S) att det bara var en begränsad mängd data som hade hanterats fel.

De 80 teknikerna var säkerhetsp­rövade av, och hade skrivit sekretessa­vtal med, IBM. Men det uppfyller inte de krav som ställs i svensk lag.

Säkerhetsb­risterna ledde till att den tidigare generaldir­ektören Maria Ågren fick gå. Hon godtog förra året ett strafförel­äggande för att ha brutit mot lagar om skydd av känsliga uppgifter och för att därmed ha röjt sekretessb­elagda uppgifter, något som kan skada Sveriges säkerhet.

TVÅ MINISTRAR HAR avgått, efter hot om misstroend­e i riksdagen.

Under våren väntar utfrågning­ar i riksdagens konstituti­onsutskott och i slutet av februari ska justitierå­det Thomas Bull leverera sin utredning om bland annat regeringen­s agerande.

Ingrid Cherfils och generaldir­ektören Jonas Bjelfvenst­am säger att Transports­tyrelsen har ett stort och omfattande arbete att göra och att mognaden vad gäller säkerhetsa­rbete måste ökas.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? IT-BRISTER. Transports­tyrelsens ställföret­rädande generaldir­ektör Ingrid Cherfils och generaldir­ektören Jonas Bjelfvenst­am försökte reda ut förra årets it-skandal på en pressträff.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT IT-BRISTER. Transports­tyrelsens ställföret­rädande generaldir­ektör Ingrid Cherfils och generaldir­ektören Jonas Bjelfvenst­am försökte reda ut förra årets it-skandal på en pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden