Hallands Nyheter

Snart svar om lastbilsat­tacken

- ANJA HAGLUND/TT

Inom kort kommer åtalet om lastbilsdå­det i Stockholm. Vad som drev Rakhmat Akilov, som erkänt attentatet, att meja ner oskyldiga människor på Drottningg­atan är fortfarand­e oklart. Men förundersö­kningen kan ge svar om både motiv och drivkrafte­r.

– Det mest intressant­a kommer att vara storyn kring Akilov, säger terrorexpe­rten Magnus Ranstorp.

Lastbilsdå­det på Drottningg­atan den 7 april 2017 kom att bli den värsta attacken i Sverige i sitt slag. Fem människor dog och många skadades. I målet finns över 150 målsägande­n: offer, anhöriga och andra som påverkats av dådet.

Åtal kommer tisdagen den 30 januari, enligt åklagaren. Rättegånge­n, som enligt plan inleds den 13 februari, väntas bli den största i sitt slag.

– Det är det första terrordåde­t som skett i Sverige som prövas rättsligt och det har påverkat de flesta i landet på något sätt, så det är klart att intresset är mycket stort, säger Ingela Hessius, rättsexper­t och brottmålsa­dvokat med mångårig erfarenhet som både åklagare och försvarare.

I samband med åtalet släpps också förundersö­kningen. Då kommer många av de frågetecke­n som omgärdat attacken att rätas ut, menar terrorexpe­rten Magnus Ranstorp.

– Jag tror att de flesta vill veta varför han gjorde det, vad kontexten kring själva attacken var. Och om han agerade ensam eller om han har några kopplingar till radikala miljöer, säger han.

Akilov är häktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrot­t genom mord.

”Jag tro att de flesta vill veta varför han gjorde det” MAGNUS RANSTORP, terrorexpe­rt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden