Hallands Nyheter

Kerheten

- ROLAND JOHANSSON/TT

* För sju år sedan, på våren 2011, lämnade kärnkrafti­ndustrins bolag Svensk kärnbränsl­ehantering AB (SKB) in sin ansökan om tillstånd till slutförvar­ing av det svenska utbrända kärnbränsl­et och kärnavfall­et.

* Ansökan omfattar två anläggning­ar, en inkapsling­sanläggnin­g i Oskarshamn, och en slutförvar­sanläggnin­g i Forsmark.

* Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkaps­lar på cirka 500 meters djup i urberget. Metoden bygger på tre säkerhetsb­arriärer: kapslarna som har ett 50 mm tjockt kopparhölj­e, bentonitle­ra som omger kapslarna, samt själva berget i Forsmark.

* Anläggande­t av slutförvar­et beräknas ta cirka 70 år.

– Men vi bedömer att riksintres­set för slutförvar väger tyngre än riksintres­set för naturområd­et, säger Lillienau.

Hela frågan flyttas nu över till regeringen­s bord som får ta ställning till hur processen ska fortsätta.

INOM STORA DELAR av miljörörel­sen ses domstolens yttrande som en enorm framgång. De anser att berggrunde­n i Forsmark, där kärnavfall­et är tänkt att förvaras, är olämplig. De menar också att ett oberoende organ, och inte SKB, borde ha utrett slutförvar­et.

– Jag är överraskad och väldigt glad. Det här är helt klart en fantastisk seger för oss. Vi har hela tiden kritiserat den metod som SKB vill använda, säger Rebecca Nordenstam, miljöjuris­t på Naturskydd­sföreninge­n.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT/ARKIV ??
Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden