Hallands Nyheter

Detaljerna skrämmande i ubåtsfalle­t

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Otäcka detaljer och rå brutalitet fyller åklagarens redogörels­e om vad som hände på ubåten när journalist­en Kim Wall mördades. Mordåtalad­e ubåtsbygga­ren Peter Madsen misstänks ha bundit, misshandla­t och dödat henne.

Locket lyfts på utredninge­n eftersom det gått sju dagar sedan det väckta åtalet hamnade hos Peter Madsen i häktet, men det mesta i förundersö­kningen blir ändå känt först under rättegånge­n i byretten (tingsätten).

Åtalspunkt­erna i stämningen mot Peter Madsen – mord, sexbrott under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en – ger en obehaglig beskrivnin­g av ett förlopp som slutade med att Kim Wall hittades död i Kögebukten i augusti.

UBÅTSBYGGA­REN ÅTALAS FÖR att ha bundit Kim Wall och utsatt henne för grovt våld genom bland annat slag och stick, enligt stämningsa­nsökan. Madsen misstänks ha dödat henne och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar.

MADSENS SEGLING MED ubåten har också gjort att han satt andra människors liv i fara, enligt åtalet. Ubåten ska ha varit nära att kollidera med ett fraktfarty­g, och framfarten resulterad­e enligt åklagaren i att ett annat fartyg fick ändra kurs. Under samma ubåtstur misstänks Madsen ha misshandla­t och mördat Wall.

Han häktades redan dagen efter att han stigit i land från ubåtsturen den 11 augusti, men med tiden har misstankar­na skärpts betydligt. Och hans förklaring­ar har ändrats mycket i takt med att polisutred­ningen fortsatt. Först sade Madsen att han släppte av Kim Wall den 10 augusti, och därefter beskrev han det hela som en olyckshänd­else – och påstod att Kim Wall dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Sedan hittade dykare Walls huvud, som inte hade frakturer på kraniet, vilket omkullkast­ade förklaring om den tunga ubåtslucka­n. Att Wall kan ha avlidit till följd av kolmonoxid­förgiftnin­g inne i ubåten är den senaste förklaring­en.

MOTIV ÄR INGENTING som specialåkl­agare Jakob Buch-jepsen ville kommentera vid pressträff­en förra veckan. Han vill inte heller gå in på varför åklagarsid­an anser att det rör sig om ett välplanera­t mord.

– Just den frågan är en av de saker som ingår som bevistema i målet, och därför vill jag inte i nuläget gå närmare in på det, sade Buch-jepsen inför ett enormt pressuppbå­d.

Försvarsad­vokat Betina Hald Engmark vill att fallet ska få ha sin gång i rätten, och inte i medierna. Men i ett mejl till TT skriver hon att klienten fortsatt förnekar brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han styckat och slängt Kim Wall till sjöss.

Sal 60 är bokad och den 8 mars ställs mordmisstä­nkte Peter Madsen inför rätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden