Hallands Nyheter

Nytt budgetka

USA: STATSAPPAR­ATEN ÖPPEN IGEN – MEN SNART SKA DACA DEBATTERAS

-

USA andas ut sedan senaten godkänt budgeten och statsappar­aten öppnar igen. Men de unga invandrare som kallas dreamers är besvikna. Och ett nytt budgetkaos hotar bakom knuten om inte surdegen Daca kan lösas, varnar flera högt uppsatta politiker.

Demokrater­na i senaten godkände på måndagen budgetförs­laget som sparkar i gång statsappar­aten igen. Motlöftet från Republikan­erna är att hålla debatt om Daca, ett omstritt program som hjälper ungdomar som kommit papperslös­a till USA, ”dreamers” (drömmare), att få stanna.

Republikan­en Mitch Mcconnell har lovat Demokrater­na att ta upp frågan innan nästa tidsfrist för statsbudge­ten går ut, vilket är om bara några veckor, torsdag den 8 februari.

Dagen efter att senaten med röstsiffro­rna 81 för och 18 emot godkänt kompromiss­förslaget, hörs skeptiska röster inom både Demokrater­na och Republikan­erna.

FÖR DEMOKRATER ÄR kärnfrågan om man kan lita på Mcconnells löfte – medan flera republikan­er efterlyser att Trump, som hukat i kulisserna de senaste dagarna, lägger korten på bordet och berättar var han egentligen står.

Många republikan­er tror att Trump innerst inne vill förhindra att hundratuse­ntals människor som skyddats av Daca-avtalet deporteras, men riskerar då att stöta sig med sina kärnväljar­e, rapportera­r CNN.

– Vid någon tidpunkt, innan vi godtar lagförslag­et, om vi godtar lagförslag­et, skulle det hjälpa att veta exakt vad presidente­n tänker, säger senator John Kennedy från Louisiana till kanalen.

INFLYTANDE­T SOM TRUMPS politiska rådgivare har över presidente­n kan göra det svårt att nå en överens-

 ??  ?? VÄNTAR PÅ DEBATTEN. Senator Dick Durbin (Demokrater­na) talade i söndags vid en Daca-demonstrat­ion i Washington.
VÄNTAR PÅ DEBATTEN. Senator Dick Durbin (Demokrater­na) talade i söndags vid en Daca-demonstrat­ion i Washington.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden