Hallands Nyheter

Varningar efter skalv drogs in

- TT

Alla fullskalig­a tsunamivar­ningar har dragits in efter ett ovanligt kraftigt jordskalv i havet med magnituden 7,9 nära Alaska.

Skalvet inträffade på tio kilometers djup vid halv ett-tiden på natten, lokal tid (halv elva svensk tid), omkring 25 mil sydost om Kodiak i Alaska, enligt den amerikansk­a myndighete­n USGS.

En tsunamivar­ning utfärdades för delar av Alaska och Kanada och myndighete­rna uppmanade till vaksamhet för flodvågor längs hela USA:S västkust.

”VI HAR FÅTT rapporter om att vattennivå­erna har stigit tre fot (91 cm) under de senaste minuterna och därefter sjunkit undan. Vattennivå­erna fortsätter att skifta”, skrev polisen i Kodiak på sin Facebooksi­da.

Men värre än så blev det inte – efter några timmar ströks varningarn­a, och man nöjde sig med att via varningssa­jten tsunami.gov mana till fortsatt vaksamhet.

Kylie J, en användare på Twitter , har lagt upp ett videoklipp som visar hur varningssi­renerna tjuter i Kodiak efter skalvet.

”Jag vet inte riktigt vad som händer. Många av oss här verkar inte veta vad som pågår”, skrev hon i en tweet.

SKALVET KÄNDES i stora delar av Alaska, enligt medarbetar­e på mediebolag­et KTVA.

Flera mindre efterskalv har registrera­ts i närheten av det större skalvets centrum.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universite­t, konstatera­r att det handlar om ett ovanligt kraftigt jordskalv.

– Det här var ett väldigt stort jordskalv, men jag tror inte att det kommer medföra några större tsunamivåg­or sett till att skalvet skedde i en tektonisk platta, snarare än mellan två plattor, sade han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden