Hallands Nyheter

Os hotar USA

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

kommelse, enligt Alex Conant, en tidigare strateg för Marco Rubio.

FRÅGAN ÄR OM löftet i senaten också ger representa­nthuset och Vita huset incitament att gå vidare med lagstiftni­ng om Daca. Tom Cole, republikan i representa­nthuset, säger till The Daily Beast att han inte tycker att den republikan­ske talmannen Paul Ryan ska förbinda sig till något.

– Det var inte vi som stängde ner statsappar­aten, det gjorde de. Vi förhandlar inte med terroriste­r, vare sig de är politiska eller andra, säger Cole till sajten.

Partikolle­gan Mark Walker i representa­nthuset säger dock att Republikan­erna har närmat sig Demokrater­na väldigt mycket i frågan under de senaste åren.

Efter nyheten om överenskom­melsen blockerade några ”dreamers” och andra entrén till Disneyland i Kalifornie­n. Protestmar­scher och aktioner med civil olydnad planeras bland annat i Los Angeles, San Diego och Washington.

– Det är oansvarigt av alla i kongressen att inte få igenom något, säger Jovan Rodriguez, 27, som kom till USA med sina föräldrar när han var tre år gammal.

DEMOKRATIS­KA parlaments­ledamöter hade från början lovat att inte godkänna någon budget utan en överenskom­melse om att behålla skyddet för ”dreamers”.

”Våra medlemmar, bland annat min bror Jonathan, är i större fara i dag på grund av fegheten bland amerikansk­a senatorer”, skriver aktivisten Cristina Jiménez, som leder organisati­onen United We Dream, i ett uttalande. * Daca (Deferred action for childhood arrivals) är ett migrantpro­gram som president Barack Obama skrev under 2012. Daca skyddar landets närmare 800000 ”dreamers” (ungefär drömmare, de med stora drömmar) från deporterin­g. Det ger unga en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget.

* Dess försvarare anser att barn inte ska hållas ansvariga för sina föräldrars handlingar, att ”dreamers” inte kan rå för att de vuxit upp i USA.

* USA:S nuvarande president Donald Trump har flera gånger sagt att han inte har för avsikt att kasta ut de unga migrantern­a. Men liksom flera ledande republikan­er anser han att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidento­rder.

* Redan under valrörelse­n lovade han att slopa Daca, till förmån för en ”riktig” lagstiftni­ng.

 ?? Bild: JOSE LUIS MAGANA/TT ??
Bild: JOSE LUIS MAGANA/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden