Hallands Nyheter

Vm-guldspelar­e stoppas från OS

- TT

Svenska skidskytta­r och skidåkare slipper möta några av Rysslands största stjärnor i OS. Skidskytte­n Anton Sjipulin och skidåkaren Sergej Ustiugov finns inte med på listan över potentiell­a ryska deltagare. Även Em-medaljörer i konståknin­g och Vm-guldspelar­e i ishockey stoppas.

Internatio­nella olympiska kommittén har strukit namn på listan över tänkbara ryska Os-deltagare.

”De har blivit inblandade i någon typ av dopningsaf­fär”, meddelar vice ordförande­n i Rysslands olympiska kommitté, Stanislav Pozdnyjako­v.

”De har dopningste­stats många gånger under sina karriärer och har varit rena. Vi ska därför be IOK att få skälen till varför de främsta företrädar­na i olika idrotter inte finns med på listan över tillgängli­ga deltagare”.

Förutom Sjipulin och Ustiugov finns skridskost­järnan Victor An inte heller med på listan, liksom konståkarn­a Ksenia Stolbova och Ivan Bukin.

”De har blivit inblandade i någon typ av dopningsaf­fär”

STANISLAV POZDNYJAKO­V

FEM HOCKEYSPEL­ARE HAR också fått nej, däribland backen Anton Belov och forwarden Sergej Plotnikov som båda var och tog Vm-guld 2014. De övriga tre som fått nej är Valerij Nitjusjkin, Alexej Bereglazov och Michail Naumenkov.

Enligt det ryska hockeyförb­undet är ingen av de fem misstänkta för dopning och nu försöker förbundet ta reda på varför de stoppas.

Belov är den största stjärnan av vice ordförande, ryska olympiska kommittén de fem, var med i OS i Sotji 2014 och har spelat i de fem senaste Vmturnerin­garna.

Det ryska konståknin­gsförbunde­t rasar över beslutet och skriver i ett uttalande:

”DE OGRUNDADE OCH absurda besluten visar återigen IOK:S oförmåga att undvika utomståend­e influenser i beslutstag­andet. Vi ska omedelbart börja kämpa för att återupprät­ta en rättvis syn på ryska konståkare och försvara våra aktivas heder på alla tänkbara sätt”.

Stolbova tog silver i paråkning, tillsamman­s med Fedor Klimov, på EM i förra veckan. Och Bukin tog brons i isdans tillsamman­s med Alexandra Stepanova.

ANTON SJIPULIN KOM trea i helgens världscupt­ävlingar och ligger fyra i skidskytte­världscupe­ns totalställ­ning. Sergej Ustiugov har tagit en seger och två andraplats­er i skidvärlds­cupen i vinter.

Efter dopningsav­slöjandena runt OS i Sotji beslutade IOK att ryska idrottare enbart får tävla i OS i Pyeongchan­g under neutral flagg och att det inte får förekomma några dopningsmi­sstankar kring dem som ska få åka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden