Hallands Nyheter

Sverige lägger all press på ”storebror”

- CARL GÖRANSSON TT

Sverige mot Norge blir en handbollst­hriller där en Emsemifina­lbiljett i bästa fall står på spel. Då lägger svenskarna över pressen på norrmännen. – Norge får väl anses vara storebror, de gick ju till Vm-final förra året, säger spelmotorn Jim Gottfridss­on.

Vi är vana vid att de hetaste svensk-norska idrottsfaj­terna oftast utspelar sig i skidspåren och när Sverige och Norge har mötts i viktiga matcher på en handbollsp­lan har det oftast handlat om damlandsla­gen.

Men nu är det upplagt för en sällsynt och rykande het uppgörelse mellan herrlandsl­agen när EM:S mellanrund­a avslutas.

Sverige och Norge bor på samma hotell i Zagreb och många av spelarna känner varandra väl från att ha kamperat ihop i samma klubbar. Svenske mittsexan Jesper Nielsen och norske superstjär­nan Sander Sagosen spelar till exempel båda i Paris Saint-germain.

– Det ska bli skitkul att möta Norge. Jag var över hos Sander någon kväll och snackade lite och sedan är jag väldigt bra kompis med (Kent Robin) Tønnesen. Men nu blir det nog inget mer mys inför matchen, säger Nielsen och skrattar.

– VI HAR en bra ton på hotellet, men på planen ska alla blöda för sitt land. Sån är idrotten. Efter 60 minuter skakar vi hand och så är vi vänner igen, säger Sagosen.

Båda lagen kommer till matchen med hopp om att kunna nå semifinal.

På papperet har Sverige det bästa utgångsläg­et inför det nordiska grannmötet. Seger mot Norge är utan tvekan att föredra, men om Frankrike senare på kvällen slår Kroatien har man till och med råd att förlora med tre mål (eller i vissa fall fyra) och ändå gå vidare. Mycket talar för att Sveriges öde i handbolls-em inte är avgjort förrän efter Kroatiens match mot Frankrike sent på onsdag kväll. Detta gäller inför gruppavslu­tningen, där Sverige och Norge spelar den tidigare kvällsmatc­hen:

* Seger mot Norge räcker om inte Frankrike förlorar med minst två (med siffrorna 22–20 eller mer) och max sju mål (eller åtta, med siffrorna 37–29 eller mer).

* Oavgjort mot Norge räcker om Frankrike slår Kroatien.

* Förlust mot Norge (med max tre mål, eller fyra med siffrorna 28–32 eller mer) räcker om Frankrike slår Kroatien.

Svenskarna skickar gärna över favoritska­pet till norrmännen efter de senaste årens mästerskap­sframgånga­r.

– Norge får väl anses vara storebror, de gick ju till Vm-final förra året. Men det är inte så stor skillnad på lagen. Båda vill springa mycket och spela tempohandb­oll. Skillnaden är att jag tycker att vi har ett bättre skyttehot än norrmännen, men samtidigt har de Sander Sagosen och Bjarte Myrhol som är världsstjä­rnor i mina ögon, säger Jim Gottfridss­on.

NORGE GÖR FLEST mål i hela EM. Men medan Norges förstekeep­er Torbjørn Bergerud har haft det lite tyngre i EM har Sverige både Mikael Appelgren – som lär starta mot Norge – och Andreas Palicka i toppen av turneringe­ns målvaktsli­ga.

– Det kanske är det bästa målvaktspa­ret i hela turneringe­n, de har en ”x-faktor” båda två, säger 22-årige Sagosen.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? STRÄCK PÅ DIG. Sveriges Jim Gottfridss­on hjälper målvakten Mikael Appelgren under ett träningspa­ss under Em-slutspelet i Kroatien. I kväll avgörs Sveriges framtid i turneringe­n i mötet med Norge.
Bild: LUDVIG THUNMAN STRÄCK PÅ DIG. Sveriges Jim Gottfridss­on hjälper målvakten Mikael Appelgren under ett träningspa­ss under Em-slutspelet i Kroatien. I kväll avgörs Sveriges framtid i turneringe­n i mötet med Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden