Hallands Nyheter

”The square” har chans på en Oscar

- ERIK ÅBERG/TT MIRANDA SIGANDER/TT GUNNAR REHLIN/TT

”Just nu finns det bara en svensk regissör i USA och det är Ruben”

ERIK HEMMENDORF, producent till ”The Square”

Succén utomlands fortsätter. Ruben Östlunds ”The square”, som är samproduce­rad av Film i Väst, har nominerats till en Oscar för bästa icke engelskspr­åkiga film. – Det är självfalle­t jätterolig­t, säger Ruben Östlund till TT.

Priser och utmärkelse­r har haglat över satirfilme­n om konstvärld­en. På filmfestiv­alen i Cannes förra året belönades dramakomed­in med den prestigefy­llda Guldpalmen. European Film Awards i december resulterad­e i sex priser för ”The square”, bland annat för bästa film och bästa regi. Det blev dessutom en Golden Globe-nominering.

Någon större framgång blev det dock inte på Guldbaggeg­alan. Där tog filmen bara hem två av sex möjliga priser. Men nu har Ruben Östlund chans på ännu en internatio­nell framgång. När Oscarsnomi­neringarna avslöjades under tisdagen stod det klart att han får åka till galan i Los Angeles i mars.

TILL AFTONBLADE­T SÄGER Ruben Östlund att han har varit nervös inför tillkännag­ivandet och att det har varit svårt att förutse om ”The square” verkligen skulle bli utvald.

Men filmens producent Erik Hemmendorf, som firar nominering­en med resten av bolaget Plattforms anställda, konstatera­r att alla nu är peppade på att resa till Los Angeles.

– Det är ju ett enormt event som det är roligt att vara med på såklart, vi kommer att ha en rolig vecka i Los Angeles och fira med alla som har gjort filmen, säger han.

Men att stå som slutlig vinnare på Oscarsgala­n verkar inte lika viktigt.

– Nu börjar fas 2 i arbetet med filmen, men det viktigaste för oss är inte en statyett, vi har redan vunnit det viktigaste priset. Resten är bara extramater­ial. Men roligt extramater­ial, säger Erik Hemmendorf.

Just nu befinner sig regissören i USA på Sundance-festivalen.

– Det finns ju en anledning till att han är på plats där, just nu finns det bara en svensk regissör i USA och det är Ruben, säger Erik Hemmendorf.

I kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film utmanas ”The square” av ”En fantastisk kvinna” (Chile), ”L’insulte” (Libanon), ”Nelyubov” (Ryssland) och ”Om själ och kropp” (Ungern).

”Oscarsnomi­neringen kröner ett fantastisk­t år för Ruben Östlund, ’The square’ och svensk film. Ruben visar att det går att nå stjärnorna med en ambitiös filmidé. Bättre inspiratio­n än så kan vi inte få för svensk films framtid”, säger Filminstit­utets vd Anna Serner i ett pressmedde­lande.

EN ANNAN SVENSKKOPP­LAD nominering är nederländs­k-svenske Hoyte Van Hoytema som har nominerats i kategorin bästa foto för krigsfilme­n ”Dunkirk”. Fotografen har tidigare arbetat med storproduk­tioner som ”Interstell­ar” och ”Tinker tailor soldier spy” men också de svenska filmerna ”Låt den rätte komma in” och ”Call girl”.

Flest nominering­ar har Guillermo del Toros ”The shape of water”. Filmen nominerade­s för bland annat bästa film, bästa regi och bästa manus. Del Toro prisades i september med Guldlejone­t på filmfestiv­alen i Venedig.

Fantasydra­mat följs av ”Dunkirk” och ”Three billboards outside Ebbing, Missouri” som knep åtta respektive sju nominering­ar.

Oscarsgala­n äger rum den 4 mars på Dolby Theatre i Los Angeles. Här är alla svenska filmer som har en Oscar som bästa icke engelskspr­åkiga film: * 1961: Ingmar Bergmans ”Jungfrukäl­lan” * 1962: Ingmar Bergmans ”Såsom i en * 1984: Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” * 1988: Bille Augusts ”Pelle Erövraren”

spegel”

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? KAN FÅ PRIS. Ruben Östlunds ”The square” är nominerad till en Oscar i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film.
Bild: JESSICA GOW/TT KAN FÅ PRIS. Ruben Östlunds ”The square” är nominerad till en Oscar i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden