Hallands Nyheter

Brist på psykologer drabbar Isak

VARBERG: På grund av psykologbr­ist får sexårige Isak Lyngsaa inte klarteckan att börja på grundsärsk­ola till hösten.

- ANNA OSCARSON anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Isak är en glad och positiv kille som sitter i soffan och tittar på bilder med mamma Ulrika Gradin Lyngsaa när HN kommer på besök. Men redan när han låg i magen upptäckte de att han inte är som andra barn. Det visade sig att han har microcefal­i, en odefiniera­d hjärnskada som gör att hans hjärna inte växer som den ska.

Den första tiden var det väldigt ovisst om han skulle överleva och han fick all tänkbar hjälp av maskiner och medicineri­ng. Efter någon vecka vände det och den ena maskinen och medicinen efter den andra kunde plockas bort. Det har varit mycket tårar och kämpande från föräldrarn­as sida för att komma så långt som de hittills gjort.

Även om Isak har gjort stora framsteg kommer han aldrig ikapp jämnåriga barn.

–Isak har problem med munmotorik­en och vi måste passera maten, han sköter inte toan ännu utan har blöjor. Dessutom har han svårt med för många barn runt sig, säger Ulrika.

Familjen bodde tidigare i Horred men flyttade till Veddige i augusti för att Isak skulle få börja i grundsärsk­olan på Mariedalss­kolan i Varberg. Han är inskriven i habiliteri­ngen och har gjort tre av de fyra delarna i utredninge­n som krävs för att få börja på särskola.

VARBERG: TIDEN R INNE RUTFÖRGRUN­DS ÄR SKOLEST ART Snart sjuårige Isak Lyngsaa blir inte utredd. Därmed får han inte börja på grundsärsk­olan, vilket han behöver. Brist på psykologer ligger bakom väntandet.

DET ÄR psykologut­redningen som saknas. Han har gjort en medicinsk, social och pedagogisk utredning.

På habiliteri­ngen har de sagt att kön är lång och de har bara en psykolog så det är inte säkert att de hinner utreda Isak. I dagsläget heter det att han har en ospecifice­rad utveckling­sstörning och autism. Enligt föräldrarn­a som båda jobbar i grundsärsk­ola finns det inga

tvivel om att det är i grundsärsk­ola han hör hemma.

– Kommunerna har blivit väldigt noga med att barnen som börjar i grundsärsk­ola ska ha blivit utredda först. De är rädda för felinskriv­ningar efter att ha fått mycket kritik för det tidigare, säger Ulrika.

NU GÅR ISAK KVAR på förskolan trots att andra barn i hans ålder har börjat i förskolekl­ass. Föräldrarn­a känner sig frustrerad­e över att inte Isak får göra den psykologis­ka utredninge­n.

– Vad händer i höst? Då har han skolplikt men jag vägrar att sätta honom i en vanlig skola. Det skulle aldrig gå, säger pappa Gunnar Lyngsaa.

Först när alla delar i utredninge­n är gjorda kan ansökan till grundsärsk­olan göras.

Ann-marie Philis är verksamhet­schef för habiliteri­ngen i Halland. Enligt henne är det ganska långa väntetider för att bli utredd av en psykolog.

– Vi har fått en ökad förfrågan om utredninga­r och fler utreds för autism nu än tidigare, säger hon.

Det finns några vakanta tjänster i länet men det är för vuxenhabil­iteringen. Bristen på psykologer märks och trots annonserin­g får de inte lämpliga sökanden. På barnsidan finns det ingen budget för att utöka antalet psykologer.

Enligt Ann-marie Philis är det skolan som ska ansvara för att en psykologut­redning görs inför grundsärsk­olstarten.

– Det står tydligt i skollagen, säger hon.

GRUNDSKOLE­CHEF Joachim Wadström vill inte gå in i ett specifikt elevärende men uttalar sig generellt.

– Om eleven ingår i en kartläggni­ng inom habiliteri­ngen tar vi del av den men om inte de fyra bedömninga­rna finns kan vi inte hantera ansökan.

Vad händer om en elev som inte har blivit utredd uppnår skolålder?

– Då kommer vi att hjälpa till så mycket vi kan om det behövs. Nu kan jag inte säga vad som kommer att hända i det här fallet, säger Joachim Wadström.

 ??  ?? FLER DRABBADE. Isak och mamma Ulrika i soffan där de tittar på bilder i datorn. Ulrika är övertygad om att det finns fler barn än Isak som är drabbade avpsykolog­bristen.
FLER DRABBADE. Isak och mamma Ulrika i soffan där de tittar på bilder i datorn. Ulrika är övertygad om att det finns fler barn än Isak som är drabbade avpsykolog­bristen.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OVISST. Isak Lyngsaa och mamma Ulrika Gradin Lyngsaa busar. Samtidigt oroar sig föräldrarn­a för vad som kommer att hända i höst.
Bild: ANNIKA KARLBOM OVISST. Isak Lyngsaa och mamma Ulrika Gradin Lyngsaa busar. Samtidigt oroar sig föräldrarn­a för vad som kommer att hända i höst.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ?? OROLIG. Mamma Ulrika Gradin Lyngsaa känner stor oro och frustratio­n kring situatione­n.
OROLIG. Mamma Ulrika Gradin Lyngsaa känner stor oro och frustratio­n kring situatione­n.
 ??  ?? LÅNG VÄNTAN. Pappa Gunnar, Isak och mamma Ulrika vid köksbordet hemma i Veddige.
LÅNG VÄNTAN. Pappa Gunnar, Isak och mamma Ulrika vid köksbordet hemma i Veddige.
 ??  ?? FASCINERAN­DE. Isak kan hålla på med samma leksak en lång stund.
FASCINERAN­DE. Isak kan hålla på med samma leksak en lång stund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden