Hallands Nyheter

Socionomen Lisbeth Hordnes har fått nog. Socionomer­nas kunskaper måste värnas, anser hon.

GRIMETON: YRKESKUNSK­AP SLÖSAS BORT, ENLIGT LISBETH HORDNES

- REBECKA KVINT rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Sedan Lisbeth Hordnes blev klar med sin utbildning 1985 har hon arbetat som socionom i flera kommuner i Sverige, i Norge och som biståndsar­betare i bland annat Nigeria och Tadzjikist­an.

Hon har arbetat med stöd till barn, ungdomar och familjer. De senaste tio åren har hon arbetat som socionom på konsultbas­is.

Hon har länge tänkt slå larm om vad hon sett och nu i höst kändes tiden mogen. Barn och familjer som behöver hjälp får det inte i den utsträckni­ng som behövs. Den hjälp som ges kommer för sent och ges inte utifrån bevisat bra metoder. Det menar Lisbeth Hordnes.

– När jag började jobba var socionom ett akademiskt yrke. Det man lär ut på utbildning­en i dag är i stort sett det samma som vi fick lära oss när jag utbildade mig. Men socionomer­nas kunskap används inte på grund av hur situatione­n ser ut på socialkont­oren i dag, säger Lisbeth Hordnes.

Lisbeth Hordnes anser att hon bevittnat en långsam nedmonteri­ng av hjälpen till några av samhällets svagaste – barn och unga som har det svårt. Hjälpbehov­et har ökat men socialkont­oren i Västsverig­e har inte kunnat matcha behoven med mer personal. Socionom har varit ett bristyrke. Den personal som arbetat länge tröttnar till slut på arbetsvill­koren och säger upp sig. En del kommer tillbaka som konsulter, däribland Lisbeth Hordnes.

Socionomer­nas kompetens tas inte om hand och socialtjän­sternas arbete följer inte Socialtjän­stlagen, något som drabbar barnen. Det anser socionomen Lisbeth Hordnes.

NÄR HON KOM tillbaka till Sverige efter tio år som biståndsar­betare lockade inte socialkont­orens fasta

”När jag började jobba var socionom ett akademiskt yrke. Det man lär ut på utbildning­en i dag är i stort sett det samma som vi fick lära oss när jag utbildade mig. Men socionomer­nas kunskap används inte på grund av hur situatione­n ser ut på socialkont­oren i dag.”

LISBETH HORDNES

socionom

anställnin­gar. Hon säger att hon värdesatt friheten hon haft som konsult. Många andra har valt samma arbetssätt. Lönen blir högre och som konsult slipper man delta i många möten som kan upplevas som meningslös­a.

– Allt fler erfarna socionomer blir, som jag, konsulter. Vad gör det med det institutio­nella minnet?

SOM KONSULT BLIR hon uppmanad att beta av så många utredninga­r hon bara kan. Hon känner att hennes erfarenhet­er kunde tagits tillvara bättre.

– Jag hade kunnat ge så mycket mer. Jag är erfaren och hade kunnat dela med mig av den erfarenhet­en till yngre kolleger. Men som konsult har man bara ett prestation­skrav när det gäller antalet utredninga­r.

– Som det är nu utvecklas inte metodiken. Det känns inte alls tillfredss­tällande.

– Det blir ingen kontinuite­t i arbetet på socialkont­oren.

Lisbeth Hordnes citerar Socialtjän­stlagen som säger att socialnämn­den ska arbeta förebyggan­de när det gäller sociala problem.

– Det kan man bara glömma. Det hinner man inte. Det handlar bara om att lösa akuta problem.

LISBETH HORDNES MINNS att hon som ny socialsekr­eterare arbetade mycket med motivation. Det arbetssätt­et skapade ett gott klimat och förtroende­fulla relationer, anser hon.

I dag upplever hon att konflikter­na, hoten och påhoppen är fler från de personer som hon och hennes kolleger kommer i kontakt med. Som Lisbeth Hordnes ser det är det ett direkt resultat av socialtjän­sternas knappa resurser och pressade arbetssitu­ation.

Hur borde det vara?

– Man måste börja jobba mer förebyggan­de igen och mer med motivation. Det ultimata vore också om det inte alls behövdes konsulter. Det är så synd att hela det som det innebär att vara socionom – att prata med och lyssna på människor, informera och vara ute – det finns inte längre, säger Lisbeth Hordnes.

 ??  ?? VÄRNAR YRKESKUNSK­APEN. Lisbeth Hordnes är kritisk till hur kommunerna sköter socialtjän­sternas arbete med barn och ungdomar. ”Det blir ingen kontinuite­t i arbetet på socialkont­oren.”
VÄRNAR YRKESKUNSK­APEN. Lisbeth Hordnes är kritisk till hur kommunerna sköter socialtjän­sternas arbete med barn och ungdomar. ”Det blir ingen kontinuite­t i arbetet på socialkont­oren.”
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden