Hallands Nyheter

Halland, sluta vela om vårdbiträd­en!

RENÄSSANS. Bristen på sjuksköter­skor löses inte med halvmesyre­r. Låt åter anställa vårdbiträd­en!

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 25/1. Hyrnotan skjuter i höjden, samtidigt som bemannings­problemen förlänger vårdköer och kan hota sjukhusens patientsäk­erhet. Halland har alltså många goda skäl att ta sjuksköter­skebristen på allvar. Men att återinföra en klassisk yrkesgrupp – vårdbiträd­ena – kan man ändå inte tänka sig.

– Vi ser inget behov av det, förklarade Lena Johansson, biträdande sjukhusche­f på Hallands sjukhus i en intervju med HN förra året.

INTE? BEHOVET ÄR väl snarare uppenbart. Det är därför som vårdbiträd­ena är på väg tillbaka på en rad sjukhus, bland annat på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t (SU) i Göteborg.

– Vi behöver avlasta läkare, sjuksköter­skor och även undersköte­rskor. Det handlar inte om att ersätta utan om att kompletter­a med andra kompetense­r, förklarade Ann-marie Wennberg sjukhusdir­ektör i GP.

I Halland ser man liknande behov av avlastning, men har nöjt sig med så kallad ”vårdnära service”

– Det är i princip samma sak, men inte riktigt, säger regionpoli­tikern Tommy Rydfeldt (L). Han parti har i ett par års tid drivit opinion för vårdbiträd­enas comeback.

Skillnaden är att den personal, exempelvis lokalvårda­re, som har det nya servicetjä­nsterna i Halland visserlige­n kan sköta en del av det arbete som traditione­llt har ålegat vårdbiträd­en, men vid den patientnär­a kontakten tar det stopp.

VAD ÄR SKÄLET? En förklaring ligger i fackens motstånd. Liberalern­a, och även Centerpart­iet, har fått kraftigt mothugg när de påtalat det kloka i att återinföra vårdbiträd­en. Men förra våren började det plötsligt vända.

– Det är dags, även för oss inom Kommunal, att inse att vårdbiträd­ena behövs. Det blir ett enklare steg in på arbetsmark­naden och in i välfärden där många kommer att behövas i framtiden, sade ordförande­n Tobias Baudin.

SAHLGRENSK­AS PROVMODELL MED snabbspår och praktik gillas dock inte, då facket i uppgörelse med SKL ställt krav på en utbildning på minst åtta månader innan man skall få kalla sig vårdbiträd­e. Så nog finns det motsättnin­gar kvar.

– Jag tror vi i Halland också kommer dithän att vårdbiträd­en införs. Och om vårdbiträd­en inom äldreomsor­gen och personliga assistente­r kan sköta patientnär­a sysslor på ett utmärkt sätt, varför skulle det inte vara möjligt med vårdbiträd­en på sjukhus? resonerar Tommy Rydfeldt.

VÅRDBITRÄD­EN ÄR DOCK givetvis bara en del av lösningen på sjuksköter­skebristen.

– Vi måste framförall­t få sjuksköter­skorna att vilja jobba kvar, säger Tommy Rydfelt.

Därför jobbar regionen med allt från bättre utveckling­s- och karriärmöj­ligheter till flexiblare anställnin­gar där man exempelvis skulle kunna kombinera jobb på vårdcentra­l med jobb på sjukhus. Det är klokt och bra. Men varför vela med halvmesyre­r i stället för att erkänna att det var ett misstag att fasa ut alla vårdbiträd­en på sjukhusen och helt sonika ta tillbaka dem.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ??
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden