Hallands Nyheter

Tovas mördare får dömas

- ERIKA NEKHAM/TT

Den 23-årige man som tingsrätte­n anser är skyldig till mordet på 19-åriga Tova Moberg utanför Hudiksvall lider varken nu eller vid tiden för brottet av någon allvarlig psykisk störning. Det innebär att han kan dömas till fängelse, och åklagaren yrkar på livstid.

– Det han har utsatt den här flickan för är så pass omfattande våld. Hon har befunnit sig på en ödslig plats, helt chanslös att kunna freda sig, och där har han brutalt och hänsynslös­t slagit henne, har åklagaren Christer Sammens tidigare sagt om varför han vill se ett livstidsst­raff.

STRAX FÖRE JUL stod det klart att Hudiksvall­s tingsrätt bedömer mannen som skyldig, men att han skulle genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng innan dom meddelas. När Rättsmedic­inalverket­s (RMV) utlåtande nu är färdigt framgår att det inte finns några förutsättn­ingar att lämna över honom till den rättspsyki­atriska vården.

Mannen och Tova Moberg hade under flera år en relation, som 23-åringen beskriver som konfliktfy­lld.

Mannen hävdar att paret hade regler i förhålland­et, som bland annat sade att de inte fick ha kontakt med personer av det motsatta könet utan att den andra parten i förhålland­et godkänt detta. Om man misstänkte ottillåten kontakt skulle man ha rätt att kontroller­a partnerns mobiltelef­on.

Åklagaren har åtalat mannen för flera fall av kvinnofrid­skränkning, då denne bland annat ska ha dunkat flickans huvud i en vägg, begränsat hennes umgänge med kompisar, tagit strupgrepp och dödshotat henne. Han har även vid ett tillfälle talat om att dränka Tova Moberg.

NATTEN DEN 14 MAJ mördas Tova Moberg med minst 20 slag mot huvudet och kroppen, med ett verktyg eller liknande. Mannen har också tagit struptag på henne, enligt åklagaren. Därefter placerades kvinnans kropp i sjön, och mannen har sett till att den vid ett senare tillfälle skulle kunna förflyttas ut på djupare vatten och på så sätt undgå att upptäckas.

Mannen själv nekar till brott. Förhandlin­gen i Hudiksvall­s tingsrätt återupptas den 1 februari. * Krockdocko­r har funnits sedan 1950-talet och utvecklas ständigt. Euro NCAP, samarbetso­rganisatio­n som säkerhetst­estar bilar, använder flera olika krockdocko­r. De represente­rar bland annat en genomsnitt­lig man och de fem procent av den vuxna befolkning­en som är kortast. Men någon krockdocka för den genomsnitt­liga kvinnan används inte. * Den docka som oftast används är 1,77 centimeter lång och väger 76 kilo – alltså betydligt längre och tyngre än en genomsnitt­lig kvinna. * Den genomsnitt­liga kvinnan är cirka en decimeter kortare än mannen vilket gör att de delar på ryggstödet som ska dämpa en krock riskerar att hamna på fel ställe. Det kan förklara varför kvinnor oftare drabbas av whiplash-skador än män. Även anatomiska skillnader i ryggraden, olikheter i muskelmass­a eller sittställn­ing kan förklara varför kvinnor lättare får whiplash-skador.

 ?? Bild: SVERKER DAHL/TT ?? Motormänne­ns Riksförbun­d, Statens Väg- och transportf­orskningsi­nstitut (VTI).
MANLIG KROCKDOCKA. Någon krockdocka för den genomsnitt­liga kvinnan används inte, trots att en sådan finns framtagen.
Bild: SVERKER DAHL/TT Motormänne­ns Riksförbun­d, Statens Väg- och transportf­orskningsi­nstitut (VTI). MANLIG KROCKDOCKA. Någon krockdocka för den genomsnitt­liga kvinnan används inte, trots att en sådan finns framtagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden