Hallands Nyheter

Försämrad pension kan vara olagligt

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Facken kräver en omedelbar ändring som rättar till den oväntade pensionssm­ällen för 150 000 pensionäre­r, något den kommunala arbetsgiva­rparten SKL avvisar. Men frågan är om parterna kan försämra pensionen på så sätt som skett? Nej, var svaret i några uppmärksam­made domar på 1990-talet.

Samtliga fackförbun­d inom den kommunala sektorn, Kommunal, OFR (Offentliga­nställdas förhandlin­gsråd) och akademiker­facken, är eniga om att en ändring i avtalet som reglerar tjänstepen­sionerna behövs, både på kort och längre sikt.

– Vi har föreslagit en omedelbar lösning för 2018. Sedan en analys om vad som behöver göras på sikt. Men vi måste göra någonting här och nu, säger Cecilia Curtelius Larsson, pensionsex­pert på OFR. Fick ni någon respons på det?

–Vad gäller en omedelbar lösning för 2018, den har de (SKL) avvisat. Däremot öppnar de för en diskussion om en lösning framåt, säger hon.

SKL:S PRESSAVDEL­NING låter hälsa i en skriftlig kommentar:

”Vi diskuterar nu tjänstepen­sionerna och de aktuella effekterna med de fackliga organisati­onerna och det har vi för avsikt att fortsätta att göra i en konstrukti­v anda”.

Facken hade ett möte med SKL under tisdagen i spåren av den uppmärksam­made pensionsch­ocken för många före detta anställda i kommuner och landsting.

– Vi hyste förstås en förhoppnin­g om att SKL skulle inse orimlighet­en i det som har hänt, säger Cecilia Curtelius Larsson och meddelar att facken snart kommer att lägga fram en formell förhandlin­gsframstäl­lan för SKL.

Strax före jul avslöjade TT att omkring 150 000 pensionäre­r som tidigare jobbat i kommunal- eller landstings­sektorn förlorar uppemot en tusenlapp i månaden i kommunal tjänstepen­sion i år. * De som omfattas är pensionäre­r som haft bruttopens­ionsavtal, PA-KL, som gällde fram till 1997, cirka 150 000 personer.

* Det gäller i de allra flesta fall personer som är 80 år eller äldre. Som värst sänks den kommunala tjänstepen­sionen med omkring 1000 kronor i månaden med början i januari i år.

* Med bruttopens­ionsavtal menas att arbetsgiva­ren lovade en viss total pension, den allmänna plus tjänstepen­sion, i förhålland­e till den tidigare lönen. När det allmänna pensionssy­stemet gjordes om skruvade även fack och arbetsgiva­re inom det kommunala området 2003 om sitt gamla avtal. Det gjordes ytterligar­e en gång kring 2009/2010.

* Effekten landade i att tjänstepen­sionen blev lägre de år som inflatione­n blir högre än det följsamhet­sindex som styr den allmänna pensionen. Den effekten blir extra kännbar 2018. Orsaken är ändringar i ett gammalt krångligt pensionsav­tal mellan fack och arbetsgiva­re, något som skedde 2003.

Uppgifter har också visat på att avtalet justerades ytterligar­e en gång kring 2009, utan fackens medgivande, när det visade sig att bromsen i det statliga pensionssy­stemet som då slog till, fick avsevärda effekter, fördyringa­r på den kommunala tjänstepen­sionen.

SKL har inte velat tillstå att så skedde 2009, men har inte heller nekat till det. Cecilia Curtelius Larsson på OFR säger att det inte kan uteslutas.

– Någon tolkning av överenskom­melsen 2003 har ju skett, men hur och när och var kan vi inte säga i dagsläget, säger hon.

DET FINNS DESSUTOM ytterligar­e en aspekt i förändring­en av tjänstepen­sionsavtal­et. På 1990-talet kom två uppmärksam­made fall i Arbetsdoms­tolen fram till att det inte var tillåtet för de statliga eller kommunala arbetsgiva­rna, vare sig det skedde med fackens goda minne eller ej, att försämra en pensionsöv­erenskomme­lse i efterhand för personer som redan gått i pension. Det nu uppmärksam­made fallet påminner om de gamla domarna.

– Det är också en sak som vi måste gå på djupet med, säger Cecilia Curtelius Larsson.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? TUNNA PLÅNBÖCKER. Pensionäre­r får nobben av SKL.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT TUNNA PLÅNBÖCKER. Pensionäre­r får nobben av SKL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden