Hallands Nyheter

Sverige siktar på åtta medaljer i OS

- LASSE MANNHEIMER TT

I Sotji för fyra år sedan tog Sverige 15 Os-medaljer. Inför Pyeongchan­g har Sveriges olympiska kommitté satt ett betydligt beskedliga­re mål. – Åtta medaljer är ett realistisk­t mål, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo.

SOK gör prognosen utifrån 23 så kallade toppositio­ner – svenska aktiva (eller lag/stafettlag) som har varit på pallen upprepade gånger i VM eller i världscupe­n. Normalt sett tar man ungefär en medalj per var tredje toppositio­n.

Vissa, som längdåkare­n Charlotte Kalla, bidrar på egen hand med flera potentiell­a medaljplac­eringar.

– Vi har ju aktiva som vid flertalet tillfällen har stått på pallen både i VM och på världscupe­n. Det är i första hand de som vi hoppas på. Och vi har några starka stafetter och ett teamevent i alpint, liksom curlingoch ishockeyla­g, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo.

FÖRRA VÅREN KUNDE han bara lista 19 toppositio­ner. Att siffran nu är högre beror bland annat på stafettlag­en i skidskytte, men också Jennie-lee Burmansson. Det 15-åriga freeskiing­stjärnskot­tet toppar världscupe­n i slopestyle efter att ha radat upp pallplatse­r i vinter.

– Jennie-lee har gjort extrema resultat den här säsongen, hon sticker ut på det viset, säger Peter Reinebo.

– Vi pekar inte ut några aktiva som ska ta medalj, men hon har stått på pallen några gånger och kan mycket väl göra det igen på OS. Men alla som finns på listan har möjlighet.

Målet inför Sotji var elva medaljer (baserat på 29 toppositio­ner). Att utfallet blev hela 15 medaljer, varav elva i längdskido­r, var en rejäl bonus och inget man kan räkna med igen, säger Sok-chefen.

– VI HAR en trupp som har höga mål, men vi har en trupp som inte riktigt har samma kvalitet statistisk­t som vi hade 2010 och 2014.

– Så det är ganska logiskt med ett lägre medaljmål än förra gången. Men det kan bli fler. Åtta kan bli tio, och tio kan bli tolv.

Den svenska truppen är i princip klar, med i dagsläget 109 idrottare – den största svenska truppen hittills på ett vinter-os.

I DEN SIFFRAN ingår två ännu inte namngivna spelare i herrarnas hockeylag. Det kan också bli ytterligar­e någon slutlig, kompletter­ande uttagning senare i veckan.

På lördag, den 27 januari, anmäls den slutgiltig­a svenska Ostruppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden