Hallands Nyheter

92-åring vill göra politisk comeback

- TT-REUTERS

Malaysias tidigare premiärmin­ister Mahathir Mohamad tycker uppenbarli­gen att ålder bara är en siffra i passet – nu försöker 92-åringen återigen bli landets premiärmin­ister.

Mahathir Mohamad styrde landet med järnhand under 1981– 2003. Nu försöker han lansera en ny bild av sig själv som en farbroderl­ig äldre statsman. Och kanske är strategin med att vara närvarande på sociala medier det som krävs för att segra. 92-åringen måste nämligen vinna över landets unga på sin sida, som både är den största och mest osäkra väljargrup­pen.

Mahathir Mohamad är aktiv på Twitter där han publicerar bilder på sig själv med käcka meddelande­n. Ett inlägg som fått tiotusenta­ls gillamarke­ringar visar hur han och frun ser den senaste Star wars-filmen ”The Last Jedi” med bildtexten ”söker inspiratio­n för att bekämpa mörka krafter”.

I valkampanj­en ingår att han begravt stridsyxan med sin hårdaste kritiker och därtill tidigare vice premiärmin­ister, Anwar Ibrahim, som han sparkade och lät fängsla 1998 för anklagelse­r om homosexual­itet.

Opposition­spolitiker­n Anwar Ibrahim avtjänar nu ett andra fängelsest­raff för samma brott, men har gett grönt ljus till att Mahathir Mohamad ska kunna leda opposition­en. 92-åringen har i sin tur lovat att han ska försöka få kungen att benåda Anwar Ibrahim om han vinner valet, och att han ska lämna över makten till Anwar Ibrahim om han friges.

Om Mahathir Mohamad vinner valet blir han den äldste politiker i världen som hittills valts till premiärmin­ister.

 ?? Bild: VINCENT THIAN/TT ?? Mahathir Mohamad vill bli premiärmin­ister igen.
Bild: VINCENT THIAN/TT Mahathir Mohamad vill bli premiärmin­ister igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden