Hallands Nyheter

Han blir chef på museet

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Love Jönsson blir ny museichef i Falkenberg, efter att för ett år sedan ha valt att lämna oron på Röhsska museet i Göteborg. Nu blir han den som ska försöka göra Falkenberg­s museum ännu mera känt, även utanför Halland.

Love Jönsson, tidigare bland annat intendent vid Röhsska museet i Göteborg, blir ny museichef i Falkenberg.

–Sedan jag slutade på Röhsska har jag längtat tillbaka till museivärld­en. Och ett skäl att jag ser fram emot det här nya arbetet är museets dubbla inriktning­ar, att både ha ett design- och ett kulturhist­oriskt uppdrag som också kan ge intressant­a kombinatio­ner, säger 42-årige Love Jönsson.

HAN EFTERTRÄDE­R ALLTSÅ Debbie Thompson som fick gå med 20 månadslöne­r från sin tjänst, efter att ha blivit ifrågasatt för sitt ledarskap gentemot personalen.

–Mitt uppdrag handlar naturligtv­is om olika saker, men där ingår att se över hur det fungerar med arbetsmilj­ön, säger Love Jönsson.

Han har varit gästlärare vid Högskolan för design och konsthantv­erk, han har ägnat sig åt ett internatio­nellt uppmärksam­mat konstkriti­skt författars­kap och 2011-2017 var han utställnin­gsintenden­t på Röhsska museet i Göteborg.

– Jag valde satt sluta samma dag som Röhsska stängde, för jag ville inte jobba på ett stängt museum, säger Love Jönsson som har verkat inom design- och konstvärld­en sedan slutet av 1990-talet.

RÖHSSKA ÄR EN speciell historia på senare tid. Detta museum för design och konsthantv­erk, med hundraårig historia, stängdes av Göteborgs kulturnämn­d i februari 2017. Detta dels för att möjliggöra en ombyggnad, men också för att försöka skapa ett slags nystart efter omfattande och långa problem med bland annat dålig psykosocia­l arbetsmilj­ö, hög omsättning på chefsposte­rna och hög sjukfrånva­ro. Anställda erbjöds även att lämna med avgångsved­erlag. Ännu har Röhsska inte öppnat igen.

Processen att hitta en ny chef till museet i Falkenberg, eller Rian designmuse­um som det officiellt heter, har skett liten grann i tysthet och utan någon större offentlig annonserin­g. Istället har kultur- och fritidsche­fen Jan P Bordahl använt sig av en oavlönad konsult med känningar i branschen, för att vaska fram några tänkbara kandidater. Valet blev alltså Love Jönsson. – Jag bor i Göteborg och kommer att pendla till Falkenberg, säger han.

MUSEET HAR ETT uttalat uppdrag som museum för design. Och den nye museichefe­n har till uppgift att gå vidare med att göra museet ännu mera känt utanför Falkenberg och Halland.

– Och det gäller även att söka och hitta mer av extern finansieri­ng, säger Love Jönsson om musset i Falkenberg som huvudsakli­gen litar till en kommunal finansieri­ng med visst bidrag från regionen.

Love Jönsson får 42 000 kronor i månadslön. Han tillträder första april.

 ??  ?? NY MUSEICHEF I FALKENBERG. Love Jönsson tillträder i vår som chef för museet, med 42000 kronor i månadslön.
NY MUSEICHEF I FALKENBERG. Love Jönsson tillträder i vår som chef för museet, med 42000 kronor i månadslön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden