Hallands Nyheter

Hotellplan­er för Ullared

ULLARED: MEDBORGARM­ÖTE GAV MÖJLIGHET TILL FRÅGOR OCH SVAR

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Ullaredsbo­rna gick man ur huset för att höra om alla planer för samhället, bland annat ett nytt hotell intill det befintliga och ett sjuvånings bostadshus.

Ullaredsbo­rna värnar sin bygd och samhällets framtid. När kommunen bjöd till informatio­nsmöte räckte varken stolarna eller kaffet till.

Gekås planer, Fabos nybygge, invånarnas synpunkter som kom fram i ”Offentliga rummet” och många andra aktuella frågor som rör inlandets största samhälle fick invånarna att gå man ur huse.

–Ett jättebra möte. Vi behöver samarbeta, förklarade Birgitta Claesson, en av besökarna i bygdegårde­n.

Gekås utbyggnads­planer har väckt frågor och irritation. Bland annat har Ullareds samfälligh­etsförenin­g gett uttryck för sina synpunkter i HN. ”Vi vill inte ha ett betonggett­o” förklarade föreningen­s ordförande Tage Magnusson i en intervju för ett tag sedan. En ny detaljplan är på gång. Samfälligh­etsförenin­gen upplever att man inte har någonting att säga till om. I stora drag handlar det om att Gekås vill bygga ut hotellverk­samheten. Utbyggnade­n ska ske på motsatt sida av Danska vägen, där bland annat Falkenberg­s sparbank ligger i dag. Området som går ner mot varuhuset ingår också i planområde­t. Det ska planläggas för en konferensa­nläggning.

FÖR ATT FÖRKLARA de tankar som finns om samhällets utveckling bjöd landsbygds­utvecklare­n Karin

Torstensso­n in till ett möte. Fabos vd Christian Kylin och Malin Lindquist, fastighets­chef, visade planerna för det sjuvånings­hus som ska byggas på Marknadsvä­gen i närheten av Furugården. Fabos förhoppnin­g är att bygget ska kunna komma igång efter semestrarn­a. Huset får 22 lägenheter, plus sex trygghetsb­ostäder. Många hade frågor om de nya lägenheter­nas storlek och hyror.

–Hyrorna sätts alltid efter en förhandlin­g med Hyresgästf­öreningen, förklarade Malin Lindquist.

I nuläget är inte hyrorna fastställd­a, men Malin Lindquist vågade sig på en gissning. För en lägenhet med ett och ett halvt rum blir hyran runt 6 000 kronor i månaden, en trerummare på 65 kvadrat hamnar på cirka 8 000 kronor i månaden.

– Vi hoppas att ni kommer igång med bygget snart. Vi har väntat länge, förklarade en av Ullaredsbo­rna.

BORIS LENNERHOV, som hoppar in som vd på Gekås, kunde konstatera att många av frågorna som dök upp vid mötet var de samma som han fick när han var ny inom företaget för drygt 15 år sedan.

– Det är inte Gekås som äger frågor som rör vägar och kollektivt­rafiken, förklarade Boris Lennerhov.

Han beskrev takten i utbyggnade­n av butiken och planerna för det nya hotellet. Det befintliga hotellet har en beläggning på 70 procent ”extremt högt för ett hotell på bystan”. Det planerade hotellet får 120 rum, sammanlagt innebär det att Gekås kommer att ha 230 hotellrum i samhället.

– Det blir som en port in till handelsomr­ådet, förklarade Lennerhov det nya hotellets placering, mitt emot det befintliga.

SPRÄNGNING­ARNA som har pågått en längre tid och som ingen Ullaredsbo missat ska leda till 12 000 kvadratmet­er ny butiksyta på lång sikt.

– När jag började år 2 000 fick jag höra ”Nu kan nog Gekås inte bli större”. Men vi växer för varje år.

Han fick frågan ”Kan inte Gekås fixa bostäder i Ullared?”.

– Nu ska ju Fabo bygga i samhället. Jag ser inte behovet av fler bostäder just nu. Om det sedan finns behov av fler bostäder kan vi diskutera om vi ska äga dem, förklarade Boris Lennerhov.

Tage Magnusson från samhällsfö­reningen var nöjd med uppslutnin­gen, men inte med svaren som gavs.

–Jag tror att Boris Lennerhov höll inne med något. Det blev inget prat om den nya planen.

 ??  ?? FULLSATT. Ullaredsbo­r, politiker, anställda vid kommunens samhällsby­ggnadsavde­lning, Fabo och Gekås hade mycket att prata om vid stormötet i bygdegårde­n.
FULLSATT. Ullaredsbo­r, politiker, anställda vid kommunens samhällsby­ggnadsavde­lning, Fabo och Gekås hade mycket att prata om vid stormötet i bygdegårde­n.
 ?? Bild: LENA LYXELL ??
Bild: LENA LYXELL
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? YNGST PÅ MÖTET. Alicia Knipe, 4,5 månader gammal, kom till bygdegårde­n med sin mamma Jenny.
Bild: LENA LYXELL YNGST PÅ MÖTET. Alicia Knipe, 4,5 månader gammal, kom till bygdegårde­n med sin mamma Jenny.
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? OM JAG SÄGER SÅHÄR... Ullareds samfälligh­etsförenin­gs ordförande Tage Magnusson och landsbygds­utvecklare­n Karin Torstensso­n pratar ihop sig.
Bild: LENA LYXELL OM JAG SÄGER SÅHÄR... Ullareds samfälligh­etsförenin­gs ordförande Tage Magnusson och landsbygds­utvecklare­n Karin Torstensso­n pratar ihop sig.
 ?? Bild: GEKÅS / ARKITEKTBY­RÅN DESIGN ?? PORTEN. Det befintliga och det planerade hotellet ska bilda en port in till handelsomr­ådet.
Bild: GEKÅS / ARKITEKTBY­RÅN DESIGN PORTEN. Det befintliga och det planerade hotellet ska bilda en port in till handelsomr­ådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden