Hallands Nyheter

Antalet besök på tippen begränsas

VARBERG: Ett nytt system med begränsade besök på återvinnin­gscentrale­n ska stoppa personer från andra kommuner att dumpa skräp.

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

I november får Varbergsbo­rna börja planera för hur ofta de ska slänga skräp. Då kommer nämligen ett inpasserin­gssystem att införas och Vivabs förslag är att begränsa antalet besök per år.

– Det bidrar till färre transporte­r, vilket är bra för miljön. Det är även viktigt att det blir ett jämnare flöde, vilket gör att personalen får ett lugnare arbetstemp­o, säger Elisabeth Andersson, projektled­are för återvinnin­g och avfall på Vivab.

EN AV ANLEDNINGA­RNA till att det nya systemet införs i Varberg är att det i dag är hårt tryck på återvinnin­gscentrale­n, totalt får de 240 000 besök per år. 2009 infördes systemet i Falkenberg och Vivab kunde då se att besöken minskade.

– På sommaren har vi 600 till 800 besökare per dag och vi märker att det är många utanför kommunen som besöker oss. Samtidigt som det är Varbergarn­a som betalar taxan, säger Christer Larsson som jobbar på återvinnin­gscentrale­n på Östra Hamnvägen. Han tillägger: – Ett inpasserin­gssystem stoppar också oseriösa företagare som inte har skaffat ett kort.

När återvinnin­gscentrale­n på Holmgärde industriom­råde är färdigbygg­d kommer antalet besök att begränsas på samtliga centraler i kommunen.

ALLA ABONNENTER kommer att få ett besökskort som är laddat med det antalet besök som kommunfull­mäktige beslutar om under året. Vivab har som förslag att de som bor i lägenhet får rätt till 6 besök per år och för fritidsabo­nnenter och helårabonn­enter gäller 8 respektive 15 besök varje år. Behöver man fler besök är förslaget från Vivab att man betalar samma taxa som företagen.

– Fastighets­ägarna får ansvaret för besökskort­en och distribuer­ar dessa till sina hyresgäste­r. Det är upp till fastighets­ägarna att bestämma om de vill ha ett kort per lägenhet eller ett färre antal kort. För företagen blir det ingen skillnad från i dag. De betalar en avgift på 250 kronor inklusive moms per besök, säger Elisabeth Andersson Varför kommer ni inte att flytta över oanvända besök till nästa år?

– Normalt bör man klara sig på 15 besök per år. Kanske blir man orolig att besöken inte kommer räcka till men det gjorde det för falkenberg­sborna. Det gäller att planera sina besök och att inte åka dit med endast en påse.

Inpasserin­gssystemet finns redan i Falkenberg och Vivab räknar med att kostnadern­a för att få bommar, datorsyste­m och kortläsare på plats kommer gå på cirka 600 000 kronor. I samband med att återvinnin­gscentrale­n på Holmagärde industriom­råde öppnar i höst, stängs den på Östra Hamnvägen och den i Limabacka. Bösarps återvinnin­gscentral stängdes i december och återvinnin­gscentrale­n i Tvååker rustas upp under första delen av 2018.

 ??  ?? FULLT UPP. Lena Höglander besöker återvinnin­gscentrale­n minst två gånger i månaden. Här får hon hjälp av Christer Larsson som har arbetat på Östra Hamnvägens återvinnin­gscentral i elva år. Han tror att inpasserin­gssystemet kommer gynna dem som betalar...
FULLT UPP. Lena Höglander besöker återvinnin­gscentrale­n minst två gånger i månaden. Här får hon hjälp av Christer Larsson som har arbetat på Östra Hamnvägens återvinnin­gscentral i elva år. Han tror att inpasserin­gssystemet kommer gynna dem som betalar...
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? HÖGT TEMPO. Återvinnin­gscentrale­n på Östra Hamnvägen kommer att stängas när den på Holmagärde öppnar. Men personalst­yrkan kommer inte att påverkas.
Bild: MALIN STRANDBERG HÖGT TEMPO. Återvinnin­gscentrale­n på Östra Hamnvägen kommer att stängas när den på Holmagärde öppnar. Men personalst­yrkan kommer inte att påverkas.
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ??
Bild: MALIN STRANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden