Hallands Nyheter

Hallands unga flyttar också

DEMOGRAFI. Många kommuner tappar sina ungdomar. Ger man dem en bra uppväxt ökar chansen för att de kommer tillbaka.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 26/1. Att ungdomar lämnar sin hembygd för att allt som oftast bosätta sig i städer och gärna stora städer har varit en trend under väldigt lång tid. Därför är det egentligen ingen jätteöverr­askning när tidningen Dagens Samhälle presentera­t en nyhet som visar att denna utflyttnin­g av ungdomar fortsätter.

EN TANKESTÄLL­ARE ÄR det väl dock när det visar sig att enbart 49 av 290 kommuner har haft en positiv inflyttnin­g av unga de senaste fem åren. Fortsätter trenden vara så pass stark samtidigt som återvändar­na blir färre kommer det förändra den svenska kartan.

För Hallands del är det inga dramatiska siffror. Den största utflyttnin­gen står Kungsbacka för vilket rimligen handlar om närheten till storstaden Göteborg. Hylte å sin sida tillhör den stora grupp av svenska inlandskom­muner som har svårt att hålla kvar den yngre generation­en. Förutom att livet i en större stad lockar handlar det troligen också om längtan till det mer kustnära boendet.

Laholms kommun kan åtminstone erbjuda kust, men deras ungdomar lockas ändå av det större utbud den större staden Halmstad kan erbjuda.

FÖR VARBERG OCH Falkenberg ser det ändå hyfsat lugnt ut. Man tappar ungdomar, men siffran är lägre i jämförelse med många andra kommuner.

Hallands geografisk­a läge mellan två storstadsr­egioner och dessutom en lockande kustremsa innebär att de unga som en gång lämnar ofta återvänder när det är dags för familjeliv­et. Vikten av att de flyttar tillbaka handlar om behovet av att ha människor i arbetsför ålder som ser till att välfärden fungerar genom inflöde av skatt och att ha tillgång till tillräckli­gt med arbetskraf­t.

OM OCH NÄR de i så fall återvänder är erbjudande om låga tomtpriser en kortsiktig lösning i dragkampen mellan grannkommu­ner. Det viktigaste en kommun kan göra, ifall de vill vara attraktiva och minska risken för en framtida utflyttnin­g med tomma boningshus och affärsloka­ler, är att eftersträv­a att barn- och ungdomar upplever sin barndoms uppväxtpla­ts som positiv. Uppnår man detta kommer ungdomarna tillbaka. Uppnår man detta blir även de som aldrig lämnar kommunen nöjdare med sin tillvaro. Lyckas man med detta behöver man inte oroa sig för att bli en vit fläck på kartan.

Enbart 49 av 290 kommuner har haft en positiv inflyttnin­g av unga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden