Hallands Nyheter

Ny myndighet är inte nog för psykologis­kt försvar

- MATHIAS GRIMPE Nyhetsbyrå Centerpres­sens

Regeringen­s är ökänd för att tillsätta utredninga­r. Men även regeringen kan överraska. Så skedde vid Folk och Försvar i Sälen, där beslutet togs att en myndighet för psykologis­kt försvar kommer inrättas. Allt för att försvara vår trovärdigh­et och förmåga.

Med valet som rycker allt närmre, och med USA:S presidentv­al i färskt minne, gör sig psykologis­k påverkan allt mer påmind. Itinfrastr­uktur, cyberattac­ker, desinforma­tion och dataintrån­g, behöver försvaras. För en gång skull är det fullständi­gt oproblemat­iskt att hålla med Löfven hur viktigt det är med försvaret av ovanståend­e områden.

INTE ENBART VALET är en anledning för överhängan­de oro. Även det allmänna rådande samhällskl­imatet ihop med globala strömninga­r, behöver vi som svenskar vara väl medvetna om. Då krävs det också beslutsamh­et. Behoven av ett psykologis­kt försvar har funnits i flera år, och med regeringen­s goda minne har detta ständigt påtalats av allianspar­tierna.

Intressant med införandet, är att Löfven i och med beskedet samtidigt vill gå förbi Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB). En myndighet, som enligt uttalanden efter beskedet, känner sig förvånade eftersom de i dagsläget ansvarar för dessa frågor, och även äskat mer pengar. MSB hade därför hellre sett att denna fått fortsätta utveckla verksamhet­en.

Psykologis­kt försvar med dagens utformning, utgår enligt MSB från att utbilda alla i Sverige om försvar och säkerhetsp­olitik. Ett arbete som handlat mycket om att alla medier lyckas nå ut, samt att myndighete­r kan kommunicer­a med människor i krig. Men även källkritik, något som Sverige uppges blivit mycket bra på under senaste tiden, och även fått internatio­nell uppmärksam­het för. Det är de basala bitarna av psykologis­kt försvar. Och det behövs någon som tar huvudansva­ret.

REGERINGEN­S UTTALANDEN I Sälen, har kanske framför allt visat oss att vi kan, och nästan ska, förvänta oss angrepp om länder nära oss befinner sig i krig. Sverige måste då kunna utföra offensiva psykologis­ka operatione­r med hu- vudsyfte att påverka motståndar­en, för att inte själva hamna i krig. Detta sker med Psyopsförb­andet. För då räcker det inte med att utbilda befolkning­en i källkritik. Det som är målet med försvaret, är att bevara demokratin intakt. Och inte minst vår infrastruk­tur, som oftast är tillgängli­g via internet.

FÖRSVARSAR­BETET AV DEMOKRATIE­R har dock blivit ett allt mer svårhanter­ligt uppdrag. Det är många om det motsvarand­e uppdraget, att föra in propaganda­n i de politiska systemen. Inte minst Ryssland har visat oss den psykologis­ka krigföring­ens effektivit­et sett till påverkansk­raft och kostnad. Det kan räcka med en så kallad trollfabri­k för att översvämma ett lands medier med propaganda. Eller att föra in fabricerad­e nyheter i mediers plattforma­r. Ett svårupptäc­kt förfarande.

ATT SOM DEMOKRATI upprätthål­la densamma samt rättsstate­n, kostar. Öppenheten med åsiktsfrih­et och fria medier, är dock så avgörande och samtidigt så sårbar, att vi måste satsa på detta försvar. De med syfte att störa, eller till och med skada, en demokrati, ligger alltid steget före. Sociala medier är som ett dödligt vapen i felaktiga händer. Tyvärr kan vi med största sannolikhe­t säga att Sverige kommer utsättas för olika it-relaterade angrepp. Vi måste därför behålla övertaget. Men fokus på myndighete­r är otillräckl­igt. Även Psyopsförb­andet behöver rustas för framtiden.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? AVTRYCKARE. Krigsförin­gen har förändrats och tangentbor­det kan nu ses som en potentiell avtryckare för den som vill orsaka skada.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT AVTRYCKARE. Krigsförin­gen har förändrats och tangentbor­det kan nu ses som en potentiell avtryckare för den som vill orsaka skada.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden