Hallands Nyheter

En bildningsr­esa om minne och bubblor

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

”Genom att sätta in ny kunskap i ett större sammanhang vill vi bidra till en ökad förståelse för ett allt mer komplext samhälle.” LILLEMOR ÅKERMAN,

bibliotika­rie

Om du vill veta mer om vad filterbubb­lor på nätet innebär, hur minnet egentligen fungerar eller om konspirati­onsteorier­nas återkomst så ta dig en tur till Komediante­n. Där fortsätter Bildningsr­esan.

Bildningsr­esan är en föreläsnin­gsserie som 31 januari gör sin fjärde terminssta­rt.

Minnesfors­karen Petronella Kettunen är först ut. Hon hör hemma vid Institutio­nen för neuroveten­skap och fysiologi vid Göteborgs universite­t och kan reda ut hur det är med det där att ”hårddisken” är full eller att guldfiskar inte har något minne alls.

”TANKEN ÄR ATT bjuda in forskare från både human- och naturveten­skaperna för att låta dem berätta om pågående forskning. Genom att sätta in ny kunskap i ett större sammanhang vill vi bidra till en ökad förståelse för ett allt mer komplext samhälle”, säger biblioteka­rie Lillemor Åkerman i ett pressmedde­lande.

21 februari är det dags för doktorande­n Peter Dahlgren vid Institutio­nen för journalist­ik, medier och kommunikat­ion vid Göteborgs universite­t. Han ska berätta om hur de så kallade filterbubb­lorna på nätet uppstår. Hur eller om vi påverkas i vår världsuppf­attning när vi bara söker informatio­n som bekräftar det vi redan tycker.

28 mars besöker Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t, Varberg. Han ska prata om Donald Trump och konspirati­onsteorier­nas återkomst. Sådana teorier brukar ofta handla om att folkmordet på judar under andra världskrig­et aldrig hänt, att den första månlandnin­gen aldrig ägt rum eller att Barack Obama inte är född i USA. Ett osant rykte som Donald Trump tog fasta på under sin valkampanj.

4 APRIL AVSLUTAR Jannice Käll, doktor i rättsveten­skap och lektor i juridik vid högskolan i Halmstad, Bildningsr­esan. Hon ska föreläsa om Darknet. Ett datornätve­rk för fildelning som endast inbjudna eller godkända användare har tillgång till.

 ?? Bild: JOSEFINE BERGENHOLT­Z ?? KOLL PÅ MINNET. Petronella Kettunen är först ut.
Bild: JOSEFINE BERGENHOLT­Z KOLL PÅ MINNET. Petronella Kettunen är först ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden