Hallands Nyheter

Xelent ska betala fem miljoner

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Veddigeför­etaget PIVAB drabbades av ett datavirus som raderade en väsentlig del av bolagets digitala informatio­n. It-bolaget Xelent Office Sweden döms för grov vårdslöshe­t och ska betala runt fem miljoner kronor i skadestånd till Pivab.

Familjeför­etaget PIVAB konstruera­r och designar lackerings­anläggning­ar för industrin och skadeverks­täder. 2015 smittades företagets datorsyste­m av ett kryptering­svirus när en anställd gjorde en Javauppdat­ering. Huvuddelen av bolagets digitala innehåll försvann. Bland annat projektinf­ormation, order och offerter var borta.

1,5 år tidigare hade företaget utökat sin server med hjälp av Xelent. Företaget tog för givet att it-leverantör­en fixat en backup för den delen också. Det hade de inte.

– Det var väldigt chockartat för oss, berättar Virginia Pihlblad, vice vd. Vi hade alltid haft det tidigare, på all informatio­n som vi sparat.

Sedan dess har PIVAB försökt återskapa informatio­nen, ett omfattande arbete som fortfarand­e pågår, men som inte helt kan återställa­s.

Varbergs tingsrätt anser att itföretage­ts hantering präglats av en uppenbar nonchalans och att man gjort sig skyldig till grov vårdslöshe­t. Xelent hävdar att PIVAB kände till att det inte fanns någon backup på den utökade delen av servern, men har inte kunnat bevisa det. PIVAB förnekar att man fått sådan informatio­n.

Xelent överklagar domen. Man vill i första hand frikännas från ansvar, i andra hand dömas inom normalgrad­en.

– Domen är felaktig och jag är övertygad om att vi får prövningst­illstånd i hovrätten, säger Xelents juridiska ombud Tommy Ström.

”Det var väldigt chockartat för oss.” Virginia Pihlblad, vice vd Pivab

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden