Hallands Nyheter

Petra belyser makt hos tjänstemän­nen

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Forskaren Petra Svensson från Valinge sätter strålkasta­ren på kommunstra­tegerna. En yrkesgrupp vars informella makt och inflytande riskerar att krocka med politikern­as uppdrag. – Det här handlar om grundlägga­nde demokratis­ka värden, säger hon.

Petra Svensson är född och uppvuxen i Valinge, men har de senaste tolv åren bott och verkat i Göteborg. Härom veckan disputerad­e hon vid Förvaltnin­gshögskola­n i Göteborg med en avhandling som på svenska kan översättas till ”Tvärsektor­ella strateger. Hängivna byråkrater hos kommunala myndighete­r.”

DET HANDLAR OM tjänstemän som jobbar tvärs över alla förvaltnin­gar och som finns i nästan alla kommuner nu för tiden. Det är de som ska bevaka och lobba för att viktiga områden som barnkonven­tionen, mänskliga rättighete­r, jämställdh­et, mångfald, social hållbarhet och folkhälsa genomsyrar hela verksamhet­en.

– Strategen ska ha ett helhetstän­k kring mänskliga värden, förklarar Petra Svensson.

– De har en formell roll, men inga formella mandat. Vad kan strategen göra om politiken gör något som går stick i stäv? Inte mycket. De är ju tjänstemän, konstatera­r hon.

I SIN FORSKNING har hon intervjuat 27 kommunala tvärstrate­ger, jämfört ett hundratal platsannon­ser för olika kommunala tjänster samt genomfört en enkätstudi­e riktad till fyra profession­ella nätverk som samlar kommunala strateger.

Att jobba tvärs över alla kommunområ­den innebär ett fokus på sociala kontakter, nätverksby­ggande och arbete med sociala medier. Arbetet är oklart formulerat och mycket krävande, betonar Petra Svensson. Barnkonven­tionen ska alltså även sätta sin prägel inom * Ålder: 33 * Yrke: Forskare och lärare vid Förvaltnin­gshögskola­n. * Familj: Sambo och hund, föräldrar i Varberg. * Bor: Göteborg, sommarstug­a i Åkulla. * Bakgrund: Född och uppvuxen i Valinge. Gått på Valinge skola, Lindbergs skola, Håstenssko­lan och på Peder skrivares gymnasium. * Aktuell: Försvarade sin avhandling ”Cross-sector strategist­s. Dedicated bureaucrat­s in local government administra­tions” vid Göteborgs universite­t 19 januari. * Vad händer härnäst? Jobbar i ett forsknings­projekt om arbetsmilj­ö, stress och ohälsa bland kommunanst­ällda där antalet sjukskrivn­a kvinnor dominerar. äldrevårde­n. Hur går det ihop?

– Det är ett tydligt exempel på när det kan krocka, det tar dessutom energi, svarar Petra Svensson. Dels krockar det med den ordinarie verksamhet­en, men perspektiv­en kan också krocka med varandra. De ligger så nära.

STRATEGERN­AS arbete kan även ofrivillig­t kollidera med det uppdrag som vi väljare egentligen gett till politikern­a.

– Å ena sidan gör strategern­a många bra och viktiga saker och jobbar långsiktig­t. Det är positivt. Det som kan vara negativt är att ideologisk­a frågor som borde föras på politisk nivå flyttas från den politiska arenan till tjänstemän­nens. Får vi ett tjänsteman­navälde?

– Jag vill inte dra det så långt. Men det tenderar att bli så i en komplex värld där det är svårt för en politiker att vara uppdaterad på allt. Strategern­a vill egentligen inte ha den här makten i sitt knä, men politikern­a tar den inte.

 ?? Bild: GÖTEBORGS UNIVERSITE­T ?? FOKUS PÅ STRATEGER. Petra Svensson från Valinge har satt luppen på en yrkesgrupp som tenderar att få allt större makt.
Bild: GÖTEBORGS UNIVERSITE­T FOKUS PÅ STRATEGER. Petra Svensson från Valinge har satt luppen på en yrkesgrupp som tenderar att få allt större makt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden