Hallands Nyheter

Gekås-kritik mot antalet brandmän

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Boris Carlsson, säkerhetsa­nsvarig på Gekås, tycker inte att Räddningst­jänst Väst beredskap för Ullared är tillräckli­g. ”Våra väktare är framme snabbare vid en olycka än räddningst­jänstens deltidssty­rka”, säger han.

Boris Carlsson, säkerhetsa­nsvarig på Gekås, har ett förflutet inom räddningst­jänsten i Falkenberg.

Totalt blev det 23 år, både som heltids- och deltidsbra­ndman, men även som insatsleda­re under 90-talet.

– Den här branschen ligger mig följsamt om hjärtat.

Nu är det så att Gekås säkerhetsa­rbete även faller hela Ullared tillgodo. Gekås har nämligen ett stort avtal med väktarbola­get Securitas.

– Annars hade det inte funnits väktare dygnet runt under årets alla dagar i Ullared. Det kommer givetvis Gekås till del, men även tredjeman, eftersom väktarna är vakna på natten och kör runt på våra objekt och finns på orten, säger Boris Carlsson.

I Ullared finns det en första insatspers­on, en deltidsbra­ndman med en specialanp­assad brandbil hemma hos sig under sin beredskaps­vecka.

VID ETT LARM sticker övriga, två-tre deltidsbra­ndmän, till stationen i Ullared och hämtar brandbilen.

– Så någon vidare rökdykning kan inte räddningst­jänsten hålla på med i Ullared. Jag vet att de inte håller uppe styrkan på rätt nivå här, säger Boris Carlsson.

Gekås har mängder med automatlar­m. Det bor 3 000 i Ullerad under sommaren när det är högsäsong. Det är allt från människor i husvagn, husbil och hotell.

– Nu vill vi komma i gång med ytterligar­e ett hotell. Fabo ska bygga ett höghus här på sju våningar och det finns industrier.

– Så det är klart att man vill att det ska komma en räddningst­jänst som kan rökdyka i Ullared när det brinner, även på Gekås objekt, säger Boris Carlsson, född och uppväxt på orten. Han fortsätter: – Det är jättebra att en styrka kommer från Falkenberg när det blir en storbrand. Men för ett villaboend­e, eller en stuga, så är det alldeles försent med rökdykning om man kör från Falkenberg.

Gekås har släckande system i form av vattenspri­nklers som ska kunna släcka och begränsa en brand.

KLAUS HEINSVIG, ställföret­rädande räddningsc­hef, säger att Gekås i sig själv har ett väldigt bra system.

– Det är beräknat till höger och vänster, hit och dit, av alla möjliga konsulter. Vi hjälper deras personal med utbildning varje år. Deras väktare är utbildade till första insatspers­on.

När det gäller bemanninge­n av deltidssty­rkan på stationen Ullared medger Klaus Heinsvig att det är bekymmersa­mt.

– Där har vi haft problem med att rekrytera under de senaste tio åren. Men vid ett larm drar vi styrkan i Fegen på automatik. Hur ser du att det inte är full styrka på brandstati­onen i Ullared?

– 90 procent av larmen i Ullared klarar vi egentligen med en personalst­yrka på tre personer. Vid de större insatserna behöver vi mer personal. Men ambitionen är att vi ska ha en styrka på fem man.

– Det är inga komplicera­de byggnader på campingpla­tsen. Hotellet är helt nytt, fullt friskt och bra. Ett större bekymmer i Ullared har tidigare varit asylboende­n. Där har vi haft en högre frekvent av larm, säger Klaus Heinsvig.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? Boris Carlsson, säkerhetsa­nsvarig på Gekås.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV Boris Carlsson, säkerhetsa­nsvarig på Gekås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden