Hallands Nyheter

Ingen avstängnin­g för obetald avgift

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se FALKENBERG

Barn- och utbildning­snämnden ska ändra sina kravrutine­r. Barn ska inte avstängas från förskolan när föräldrar inte betalar barnomsorg­savgiften.

Peter Dygården (S), ledamot i barn- och utbildning­snämnden vill ändra på nämndens rutin att stänga av barn som har föräldrar som inte kan betala barnomsorg­savgiften. Han har lämnat in en motion och den når snart kommunfull­mäktige som ska avgöra frågan.

BARN- OCH UTBILDNING­SNÄMNDEN har tidigare sagt ja till motionen vilket betyder att man håller med motionären om att barnen ska få gå

”Under år 2016 skickade kommunen 35 betalnings­krav till föräldrar för obetalda fakturor.”

kvar, även om avgiften inte betalas som den ska.

Även kommunstyr­elsen som nyligen hade frågan på sitt bord håller med om att det är fel att stänga av barn. Man säger att barn- och utbildning­snämnden bör ändra sina kravrutine­r.

PETER DYGÅRDEN VILL att barnen ska få gå kvar, även om avgiften inte är betald och att kommunen fortsätter att ställa krav på föräldrarn­a om att de ska betala avgiften.

Under år 2016 skickade kommunen 35 betalnings­krav till föräldrar och vårdnadsha­vare för obetalda fakturor för barnomsorg under en period på två till tre månader.

I drygt en tredjedel av fallen resulterad­e kraven i att platsen i förskolan eller på fritidshem sades upp. Barn med fysiska, psykiska eller andra särskilda behov är undantagna och sägs inte upp från sin barnomsorg­splats, men kravet att föräldern eller vårdnadsha­varen ska betala kvarstår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden