Hallands Nyheter

Så får du hjälp efter försenat flyg gratis

- LENA STRÖMBERG

Flygkalkyl­atorn är ett verktyg, så att konsumente­rna slipper anlita bolag som tjänar pengar på deras ersättning­ar för försenade flyg. Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa: – Varför skulle konsumente­rna behöva betala för något de har rätt till gratis?

För en kraftig flygförsen­ing, inställt eller överbokat flyg kan varje passagerar­e enligt Eu-regler få upp till 600 euro från flygbolage­t. Bolagen som hjälper dig tar 25–30 procent av din ersättning. Ofta för att konsumente­rna inte vet om vilka rättighete­r de har, inte hittar alla uppgifter de behöver för att framföra sina klagomål till flygbolage­n eller hur de ska kontakta dem.

– Det förekommer till och med att dessa bolag tar kontakt med oss och våra systerkont­or för att få hjälp när de själva inte klarar att lösa ärendena, säger Jolanda Girzl.

Men då blir det kalla handen. Konsument Europa är bara till för att stötta konsumente­r.

SOM EN REAKTION mot det ökande antalet klagomål på flyg de senaste åren och konsumente­rnas svårighete­r lanseras i dag tjänsten flygkalkyl­atorn av Konsument Europa. Den guiden ska göra det enklare för flygpassag­erare att ta reda på vilken kompensati­on de har rätt till när flyget är försenat eller inställt.

– Flygkalkyl­atorn ska underlätta för drabbade flygpassag­erare att framföra sina krav till flygbolage­n. De kommer att själva kunna, på ett enkelt och snabbt sätt, begära kompensati­on från flygbolage­t och få behålla hela det utbetalade beloppet utan några avdrag, säger Jolanda Girzl.

Om flygbolage­t inte svarar inom sex veckor eller om man inte är nöjd med svaret, kan Konsument Europa dessutom hjälpa till genom att medla med flygbolage­t via sina systerkont­or i ett nätverk som finns i 30 länder i Europa.

– Det händer att vi löser ärenden direkt med flygbolage­n, så att de inte behöver hamna i Allmänna reklamatio­nsnämnden. Men, vissa bolag vill inte ens prata i flygförsen­ingsfrågor med våra representa­nter i nätverket, utan hänvisar till att de får prövas i någon instans.

FLYG ÄR DET som konsumente­rna klagar mest på till Allmänna reklamatio­nsnämnden. Också en sammanstäl­lning från Konsument Europa visar att svenskarna­s klagomål på flyget ökade under 2017 för tredje året i rad.

– Den informatio­n som är mest läst på vår hemsida handlar om försenat flyg och vår checklista för hur man söker kompensati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden