Hallands Nyheter

Kalla slipar formen i sitt eget paradis

- MAKOTO ASAHARA TT

Långt uppe i de italienska bergen har Charlotte Kalla sin fristad. Uppladdnin­gen i Seiser Alm är ett beprövat, och älskat, koncept för den svenska stjärnan. – Det enda man har här uppe är tid. Tid att njuta och att kunna genomföra de viktiga passen som jag behöver göra, säger 30-åringen.

– Det finns så mycket att åka på här så man skulle kunna åka i timtal, men riktigt det fokuset har jag inte nu. Man får ibland slita sig in från träningspa­ssen.

”För kort”, men likväl gav förmiddags­passet ett bra svar.

– Det är alltid skönt när man genomfört det. Då är man alltid extra nöjd med sig själv. Fjärde dagen på höjd kan vara lite småtung. Hur är Os-formen?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Det kändes bra i dag. Sedan är det ju fortfarand­e en bit kvar. Så den absoluta formtoppen ska inte infinna sig än, säger den svenska stjärnan.

För den svenska skidstjärn­an är Seiser Alm inte en höghöjdspl­atå i mängden, inte bara av det faktum att den är Europas högst belägna med sina drygt 1 800 meter över havet.

Det var i Dolomitern­a som en viss nybliven senior från Tärendö laddade upp för VM 2007 i japanska Sapporo. Och det är hit som hon gång på gång har återvänt när de sista små detaljerna ska finslipas, och när tiden ska ställas om med tidigare morgnar inför en stundande kamp om medaljer på ett mästerskap.

– DET ÄR en speciell känsla att få komma hit, då jag har många fina minnen från Seiser Alm. Det är just det här med att det är den här perioden då jag inte ska träna som mest. Det enda man har här uppe är tid. Tid att njuta och att kunna genomföra de viktiga passen som jag behöver göra, säger Kalla och fortsätter:

– Sen är Italien en underbar plats. Inte bara tack vare vyerna utan för att jag vet att jag kommer att få äta god mat och må bra. Jag kommer lätt i mästerskap­sstämning här.

Förutom tid, snö, mat och optimala förhålland­en har hon även, tro det eller ej, lite konkurrens – och då syftas inte på den mängd motionärer som rest den krokiga vägen uppför bergen för att få avnjuta de perfekta spåren.

Förra helgens världscups­segrare Krista Pärmäkoski och flera av hennes finländska Os-kollegor är på plats. Likaså har de norska stjärnorna Marit Bjørgen och Ingvild Flugstad Østberg valt att lägga delar av sina förberedel­ser på platån.

Några större kraftmätni­ngar inför stundande Os-bataljer är dock inte tal om.

– MAN HOPPAS ju stöta på dem så att man kan göra några lugna pass tillsamman­s. Men det är faktiskt så mycket skidspår och så många kilometer att åka på så det är inte säkert att man träffar varandra på flera dagar, säger Kalla.

I Pyeongchan­g kommer de dock säkerligen att stöta på varandra. Tills dess trivs Charlotte Kalla alldeles utmärkt. I sitt eget speciella alpparadis.

 ?? Bilder: ANDERS WIKLUND ?? PÅ EGEN HAND. Charlotte Kalla har valt att ladda upp inför OS i Italien och inte tillsamman­s med de andra landslagså­karna i Japan.
Bilder: ANDERS WIKLUND PÅ EGEN HAND. Charlotte Kalla har valt att ladda upp inför OS i Italien och inte tillsamman­s med de andra landslagså­karna i Japan.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. Magnus Ingesson är med Charlotte Kalla i spåren i Seiser Alm. Frågan är om han kommer att kunna göra henne sällskap på Os-banorna i Pyeongchan­g.
TILLSAMMAN­S. Magnus Ingesson är med Charlotte Kalla i spåren i Seiser Alm. Frågan är om han kommer att kunna göra henne sällskap på Os-banorna i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden