Hallands Nyheter

Självklart när Bo Sundström tolkar jazz

- SARA ULLBERG/TT

Som hand i handske, som grädden i kaffet – och på moset – känns det när Bo Sundström tolkar 50- och 60-talsjazz på ”Mitt dumma jag – svensk jazz”. Man är nästan mest förvånad över att den här skivan inte redan har funnits.

Sundström vandrar i fotspåren efter språkekvil­ibrister som Beppe Wolgers som översatte ”Walkin’ my baby back home” till ”Sakta vi gå genom stan” och gav Monica Zetterlund en jättehit.

Översättni­ngarna på skivan har ett befriande vardagligt tonläge, vilket gör att låtarna som mestadels handlar om hjärtesorg, uppbrott och saknad inte tippar över i sentimenta­litet och melodrama.

Någon enstaka gång faller orden lite platt, Bo Sundström har inte riktigt samma humoristis­ka fingertopp­skänsla för språket som Wolgers en gång hade, men mestadels samspelar ord och melodi alldeles utmärkt.

Till sin hjälp på skivan har han bland andra trumpetare­n Jonne Bentlöv, saxofonist­en Björn Jansson och gitarriste­n Robert Östlund, musiker som alla har spelat med Bo Kaspers Orkester. Den som älskar Bo Kaspers Orkester behöver inte vara orolig – det här är visserlige­n mer traditione­llt jazzigt men lirar ändå på samma vänligt inbjudande bakgård som bandet gör.

JAZZ/POP

BO SUNDSTRÖM ”Mitt dumma jag - svensk jazz” (Columbia/sony)

”Översättni­ngarna på skivan har ett befriande vardagligt tonläge.”

Calexico hyllas ofta för att de ständigt ger ut så kvalitativ­a album. Det är smått obegriplig­t då de i själva verket är ett av världens mest ojämna band. När Arizonaban­det, vars kärna alltid har bestått av Joey Burns och John Convertino, får till det är det få som slår dem på fingrarna. Tyvärr är dalarna också väl djupa – ungefär varannan skiva är fantastisk, varannan är småtråkig. ”Algiers” från 2012 var Calexicos senaste helgjutna album medan förra plattan, ”Edge of the sun” från 2015, var något av ett bottennapp. Nya ”The thread that keeps us”, bandets nionde studioalbu­m, hamnar någonstans mittemella­n – här finns ett par riktiga toppar men den 15 låtar långa helheten är för jämntjock. Plockar man ihop en spellista med sex–sju låtar, som den lågmälda fullträffe­n ”The town & miss Lorraine”, får man dock ett riktigt trevligt minialbum.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? FUNGERAR. ”Bo Sundström har inte riktigt samma humoristis­ka fingertopp­skänsla för språket som Wolgers en gång hade, men mestadels samspelar ord och melodi alldeles utmärkt”, skriver recensente­n.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT FUNGERAR. ”Bo Sundström har inte riktigt samma humoristis­ka fingertopp­skänsla för språket som Wolgers en gång hade, men mestadels samspelar ord och melodi alldeles utmärkt”, skriver recensente­n.
 ?? Bild: JAIRO ZAVALA/PRESSBILD ?? OJÄMNA. Calexicos näst senaste platta ”Algiers” var fantastisk medan den senaste ”Edge of the sun” var ett bottennapp. ”The thread that keeps us” hamnar mittemella­n de två.
Bild: JAIRO ZAVALA/PRESSBILD OJÄMNA. Calexicos näst senaste platta ”Algiers” var fantastisk medan den senaste ”Edge of the sun” var ett bottennapp. ”The thread that keeps us” hamnar mittemella­n de två.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden