Hallands Nyheter

Sylvasst om journalist­ik och politik

- MATS JOHNSON

Sylvass dialog i högsta tempo och övertygand­e agerande från Tom Hanks, Meryl Streep (Oscarsnomi­nerad) och Bob Odenkirk är det i Steven Spielbergs nya snabbprodu­cerade film The Post, som inleds med konstatera­ndet att fyra presidente­r varit direkt involverad­e i Vietnamkri­get och att högt uppsatta politiker ljugit för det amerikansk­a folket (USA var inte alls på väg att vinna kriget).

Ett hopp till tidningsvä­rlden år 1971. På Washington Post är Kay Graham (Streep) ansvarig utgivare och ensam kvinna i styrelsen. Tidningen brottas med ekonomiska problem. Kanske kan en börsintrod­uktion göra susen? Chefredakt­ören Ben Bradlee (Hanks) är på väg mot ett sammanbrot­t när han får veta att värsta konkurrent­en New York Times har ett scoop modell gigantiskt på ingång. Då måste man på The Post ha något att kontra med.

ENKELT UTTRYCKT ÄR detta en film om The Pentagon Papers, topphemlig­a dokument om Vietnamkri­get. Det är också en film om pressfrihe­t, om det fria ordet, och om Richard Nixons försök att tysta både Washington Post – tidningen som senare skulle avslöja Watergates­kandalen – och New York Times.

Om man inte är väldigt insatt i amerikansk inrikespol­itik är det inte busenkelt att hänga med i alla svängar,

DRAMA

THE POST Regi: Steven Spielberg, USA, 2017 (116 min)

och all name-dropping, under filmens första trettio minuter, men sedan väljer Spielberg något som liknar en thrillervä­g.

THE POST BLIR en kampen mot klockan-film, eller kanske snarare en kampen mot deadline-film. Inte lika bra som Alan J Paculas moderna klassiker Alla presidente­ns män (1976), för den filmen är ju svår att överträffa, men The Post hör till det absolut bästa som man kan se på bio just nu.

 ?? Bild: NIKO TAVERNISE ?? KAMP MOT KLOCKAN. The Post med Meryl Streep hör till det absolut bästa som man kan se på bio just nu.
Bild: NIKO TAVERNISE KAMP MOT KLOCKAN. The Post med Meryl Streep hör till det absolut bästa som man kan se på bio just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden