Hallands Nyheter

Het vår för regeringen i KU efter Säpostart

- LARS LARSSON/TT

Våren kan bli het för regeringen i KU. En viktig pusselbit, säger utskottets ordförande Andreas Norlén (M) efter premiärutf­rågningen i granskning­en av säkerhetss­kandalen på Transports­tyrelsen. Säpochefen var först, statsminis­tern får vänta till sist.

Norlén blev inte ”otroligt överraskad” av det som Säpos generaldir­ektör Anders Thornberg redogjorde för under den över två timmar långa utfrågning­en i Konstituti­onsutskott­et, bakom stängda dörrar.

– Vi får återkomma till i vilken mån vi ser eventuella likheter eller skillnader jämfört med regeringen­s bild, säger Norlén.

– En av kärnfrågor­na är när regeringen fick informatio­n om vad och vilka åtgärder som då vidtogs, säger han.

HANS EKSTRÖM (S) tycker att bilden börjar klarna.

– Jag tycker att det kom fram en del nytt, säger Ekström, men vill inte säga om han anser att det var till regeringen­s för- eller nackdel.

KU:S granskning av regeringen är en följd av att Transports­tyrelsen 2015 lade ut It-driften på entreprena­d till datajätten IBM. I samband med det, och för att inte försena projektet, beslöt den dåvarande generaldir­ektören Maria Ågren att myndighete­n med öppna ögon skulle bryta mot ett antal lagar som ska skydda hemliga och känsliga uppgifter.

SÄPO FICK NYS om det, informerad­e regeringen hösten 2015 och inledde också en tillsyn. Den resulterad­e i ett brev till myndighete­n i november 2015 där de ombads avbryta outsourcin­gen om de inte visste vad de gjorde.

Thornberg vidhåller att regeringen, genom justitiede­partemente­t, informerad­es i september och november 2015. Men han vill inte gå in på vem, vilka eller på vilken nivå som informatio­n gavs.

Säpo har inte undgått frågor om man verkligen gjorde vad man kunde för att hejda outsourcin­gen och säkerhetsh­ålen som uppkom. Men också om myndighete­n verkligen inte informerad­e till exempel statsminis­tern, som säger att han inget fick veta förrän tidigt 2017, trots att försvarsmi­nistern och inrikesmin­istern hade kunskap om ärendet i början av 2016.

Säpochefen ser mötet med KU som välkommet.

– Jag har väntat på den här dagen för att få beskriva hur vi har arbetat med det här, allvaret i det som hänt och vikten av att man har ett adekvat säkerhetss­kydd så att man skyddar Sveriges skyddsvärd­a informatio­n så att landet inte lider skada, säger Thornberg.

ENLIGT TRANSPORTS­TYRELSENS egen utredning, som kom i tisdags, hade omkring 80 utländska, obehöriga It-tekniker från privata datajätten IBM:S bolag i Serbien, Ungern, Rumänien och Tjeckien i princip tillgång till ”myndighete­ns samlade bulkdata”. Det innefattar hemliga och känsliga uppgifter om fordon och personer.

Transports­tyrelsen konstatera­r att alla uppgifter formellt måste betraktas som röjda, även om de inte har några indikation­er på att ”uppgiftern­a kommit i orätta händer”. It-teknikerna var säkerhetsp­rövade av IBM, men det räcker inte för att uppfylla svensk lag.

– Det enda som är gott med det här ärendet är att vi äntligen har fått den uppmärksam­het för de här frågorna som säkerhetst­jänsten har efterlyst i många år, men det är ett långt arbete och mycket återstår att göra, säger Säpochefen.

”Det enda som är gott med det här ärendet är att vi äntligen har fått den uppmärksam­het för de här frågorna som säkerhetst­jänsten har efterlyst i många år.”

ANDERS THORNBERG Säpochef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden