Hallands Nyheter

En cigarett om dagen ökar risk för hjärtat

- JOHAN NILSSON/TT

Det räcker inte att skära ner på antalet cigaretter för att minska risken för hjärtattac­k eller stroke. Nästan halva riskökning­en kommer nämligen från bara en cigarett om dagen. Därför är det bästa att sluta helt och hållet.

Det är bättre att röka lite än mycket. Men inte så pass mycket bättre som kanske många av oss tror. Inte avseende risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdo­mar, som hjärtinfar­kt eller stroke, i alla fall.

Den slutsatsen drar forskare vid University College London efter att ha analyserat 141 andra studier. Det visar sig, skriver forskarna att en cigarett om dagen står för nära halva risken att drabbas av dessa sjukdomar, jämfört med någon som röker 20 cigaretter per dag.

–OM NÅGON RÖKER en cigarett per dag, i stället för 20, tänker vi intuitivt att risken faller till en tjugondel, eller fem procent. Detta tycks gälla risken för lungcancer, men inte för hjärtinfar­kter eller stroke där en cigarett står för närmare halva riskökning­en, säger artikelns huvudförfa­ttare Allan Hackshaw.

Studien, som presentera­s i British Medical Journal, visar att för män som röker en cigarett om dagen så är riskökning­en att drabbas av hjärtsjukd­om 46 procent, medan riskökning­en för stroke är 41 procent, i förhålland­e till en person som röker 20 cigaretter, motsvarand­e ett paket, om dagen. För kvinnor var motsvarand­e siffror 31 respektive 34 procent.

”Vi har visat att en stor del av riskökning­en som är associerad med rökning kommer från att bara röka en eller ett par cigaretter om dagen. Detta kommer antagligen som en överraskni­ng för många, men det finns biologiska mekanismer som kan förklara denna oväntade riskökning”, skriver författarn­a i ett pressmedde­lande.

SAMBANDET ÄR RELEVANT, säger de, eftersom det är hjärt-kärlsjukdo­mar som skördar flest liv på grund av rökning, inte lungcancer. Beräkninga­r visar att dessa sjukdomar är orsaken bakom 48 procent av alla som dör i förtid till följd av rökning.

–Många rökare försöker skära ned och det bör de uppmuntras att göra, men för att få de stora fördelarna avseende risken hjärtkärls­jukdomar måste de sluta helt och hållet, säger Allan Hackshaw.

 ?? Bild: BERIT ROALD/TT ?? RÖKT. En cigarett om dagen är en för mycket, visar forskning.
Bild: BERIT ROALD/TT RÖKT. En cigarett om dagen är en för mycket, visar forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden