Hallands Nyheter

Erar i Davos

- JOAKIM GOKSÖR/TT

* Flera demonstrat­ioner mot president Donald Trumps besök i Davos har redan hållits i Schweiz, bland annat i huvudstade­n Bern, finansmetr­opolen Zürich och Lausanne.

* Trump tar med sig nästan hälften av sina ministrar och ett entourage på vad som sägs vara kanske 1500 personer om man räknar in all säkerhetsp­ersonal och staben runt honom.

* USA:S ambassad i Bern har varnat amerikansk­a medborgare för våldsamhet­er och uppmanat dem att undvika stora folksamlin­gar.

* Protestern­a har arrangerat­s av mer eller mindre kända schweizisk­a vänsterrör­elser, som med namnlistor och slagord som ”Dumpa Trump” och ”Krossa Världsekon­omiskt forum” försökt väcka opinion mot den omstridde presidente­ns besök. Även miljöaktiv­ister samt kurdiska och palestinsk­a organisati­oner har anslutit sig, enligt schweizisk press.

* I det hårdbevaka­de Graubünden, kantonen i sydöstra Schweiz där Davosmötet hålls, är kritikerna mer lågmälda. Det har förekommit banderolle­r på husfasader och enstaka protestmöt­en. Men med hårt reglerad trafik, avspärrnin­gar och dessutom beväpnad polis och militär i så gott som varje gatuhörn i centrala Davos är det ganska lugnt.

första möte med en styrgrupp för energifråg­or inom Världsekon­omiskt forum. Han har lågt ställda förväntnin­gar på Trump, bland annat sedan USA:S president gått vidare med tullar på solceller och tvättmaski­ner. Detta slår mot världshand­eln och svenska intressen, enligt energimini­stern.

– Men även om mina förväntnin­gar är lågt ställda på vad han

tänker säga här på mötet så är det bra att han är här. Förhoppnin­gsvis kan han ta lite intryck, säger Baylan.

DAVOSVETER­ANEN och professorn Robert Shiller, mottagare av ekonomipri­set till Nobels minne för fem år sedan, tillhör en stor skara av stundtals hårdföra amerikansk­a Trumpkriti­ker. Den prisade ekonomen kan dock i teorin se en viss poäng med den omstridda skattesänk­ningen för bolag som USA:S president drev igenom i december.

– Fast det skapar ju ett underskott­sproblem för USA i ett läge där vi inte behöver skattemäss­iga stimulanse­r. Det är inget jag kan ställa mig bakom.

DET MEST PROBLEMATI­SKA med Trump, enligt Shiller, är den politiska osäkerhet han sprider omkring sig.

– Men det har inte blivit så illa som befarat. Vi har ju inte hamnat i krig – inte ännu, säger han.

Även Harvardpro­fessorn, schackmäst­aren och den sedelhatan­de ekonomen Kenneth Rogoff är i Davos. Han är mest oroad över att USA:S president med sina stora skattesänk­ningar helt missar vad han ser som ett stort behov av att omfördela vinsterna från den ekonomiska tillväxten efter årtionden av stagnerade reallöner.

– Skattesänk­ningen i USA är vansinnig. Vi måste omfördela inkomstern­a men i stället sänks skatten för de rikaste, säger han.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER ??
Bild: MARKUS SCHREIBER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden