Hallands Nyheter

Lynn Carlsson berättar om livet på Europatour­en och vad hon måste förbättra för att nå toppen.

GOLF: LYNN CARLSSON OM LIVET PÅ EUROPATOUR­EN

- SIMON CARLSSON simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

Lynn Carlsson har nyligen avslutat sin tredje säsong på damernas Europatour. 23-åringen börjar bli rutinerad i de fina sammanhang­en.

– Nu vet jag hur allt fungerar när vi är ute på tävling. Första året gör man bara som det står i inbjudan, nu kan jag välja att exempelvis inte bo på det officiella hotellet om jag vet att det finns bra alternativ, säger hon.

AV MÅNGA FINA stopp längs tourens väg finns det ett som Carlsson uppskattar lite extra.

– Tourfinale­n i Dubai är ju någonting extra. Det känns som att alla sortens städer är samlade i en enda stad. Sen är det en bra tävling också, vi blir väldigt väl omhänderta­gna. Hittar du på mycket vid sidan av golfen under tävlingsve­ckorna?

– Det beror på, ibland kommer vi till ställen där vi inte kan göra någonting, vi kanske är såpass långt ut på vischan att det inte finns något att göra. Men är man i en stad som Dubai försöker jag hitta tid till att hitta på saker. Annars är det lätt att det bara blir golfbana, hotell, restaurang och om igen, det behöver vara någonting emellan. Får ni hjälp av ansvariga eller får ni hitta på saker själva?

– Det beror lite på var vi är. Är tävlingen på ett turistmål blir vi ofta rekommende­rade olika utflykter, som i Abu Dhabi där vi var på safari.

ETT ANNAT STOPP på touren som tillhör de härligare är det på Sanya, även kallat för Kinas Hawaii!

– Där åkte vi på en riktig turistdag i regnskogen och vandrade på hög höjd, åkte ziplina och såg en massa häftiga byggnader. Sådant uppskattar jag, folk tror att vi får resa väldigt mycket i det här livet och visst, så är det. Men oftast hinner vi se väldigt, väldigt lite, säger Lynn Carlsson.

Alla exempel är dock inte lika exotiska.

– Jag kom till Indien i höstas för första gången och vi hade massa problem med smogen, vi fick använda masker. Barnen i New Delhi fick inte gå till skolan för det var så mycket smog men vi skulle gå fem timmar på golfbanan och prestera, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt är jag där för att tävla och har så mycket fokus på det. Hade jag varit där på semester hade jag ju i princip hatat Indien nu, men det gör jag inte. Finns det exempel på när saker gått riktigt fel för dig under någon resa?

– Nej det gör faktiskt inte det. Jag är nog lite av ett kontrollfr­eak, jag har stenkoll på vad jag behöver göra vid alla tillfällen.

SOM RESESÄLLSK­AP HAR Lynn med sig sin pappa Janne som fungerar som både tränare och caddie. Lägg till den stora svenskkolo­nin på Europatour­en och man förstår snabbt att tourlivet i alla fall inte är ensamt för Lynn Carlsson.

– Det finns ju spelare som är ensamma från sina länder eller spelare som inte ens äter tillsamman­s med sina caddies. De bor på olika hotell och ses egentligen bara på banan. Hur ser en optimal vecka ut för dig på touren?

– Då spelar jag 27 hål innan tävlingen börjar, helst nio första dagen och 18 dagen efter. Det blir svårt att få in fyspass om man spelar 36 hål.

Dessutom finns onsdagens så kallade ”pro-am” att ta i beaktning. 30 proffs paras ihop med amatörer, oftast sponsorer, för att spela en partävling över 18 hål.

– Jag tillhör ju inte de som behöver spela den varje vecka. Sen får man tacka nej också om man har en bra anledning, men bara en gång per kvartal. Gillar du att spela ”pro-am”?

– Det är skönt när man inte spelar, men samtidigt tycker jag att det är kul när jag gör det.

Dubai, Abu Dhabi och Biscaya-bukten. En höst på damernas Europatour låter som rena drömsemest­ern. – Jag tror folk uppfattar det som lyxigare än det faktiskt är, säger tourproffs­et Lynn Carlsson.

SOM MÅNGA ANDRA golfproffs kämpar Lynn Carlsson för att få ihop livet rent ekonomiskt. Livet på resande fot ger också många utgifter.

– Det är tufft att få det att gå runt, jag är glad för de sponsorer jag har, men när jag går in i en säsong har jag ju inte den säsongen täckt. Jag vet att jag behöver spela ihop pengar under säsongens gång för att det ska gå ihop.

En första tourseger skulle betyda mycket, både för ekonomin och för säkerheten som golfspelar­e.

– Du får ju ett garanterat tourkort i två år och får spela de flesta tävlingarn­a, säger Carlsson.

TANKEN ÄR ATT den första placeringe­n på topp-tre ska komma under 2018 och Lynn Carlsson har klart för sig vad som behöver förbättras för att nå dit.

– Jag behöver utveckla min puttning, det är där jag kan tjäna många slag mot övriga fältet. Jag har blivit bättre men det är långt upp till de bästa på touren.

 ??  ??
 ?? Bild: TRISTAN JONES/LET ?? VÄLKOMNA. Lynn Carlsson (längst till höger) umgås mycket med de andra svenskorna på touren. Här flankeras hon av Lina Boqvist, Johanna Gustavsson, Jessica Karlsson och Isabella Ramsay under öppningsce­remonin av tävlingen i Chantaco, Frankrike.
Bild: TRISTAN JONES/LET VÄLKOMNA. Lynn Carlsson (längst till höger) umgås mycket med de andra svenskorna på touren. Här flankeras hon av Lina Boqvist, Johanna Gustavsson, Jessica Karlsson och Isabella Ramsay under öppningsce­remonin av tävlingen i Chantaco, Frankrike.
 ??  ?? PÅ VÄG UPP. Lynn Carlsson hoppas ta tävlingen i Delhi, Indien.
PÅ VÄG UPP. Lynn Carlsson hoppas ta tävlingen i Delhi, Indien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden