Hallands Nyheter

Nordkorean­skors val: Bordell eller bortgift

KINA: MÅNGA FLYKTINGAR FRÅN GRANNLANDE­T

- HELENA NORDENBERG/TT

* Då Kina i nordöst gränsar till Nordkorea är det ofta en första anhalt för desperata människor som riskerar sina liv på flykt från Nordkorea. Enligt en inofficiel­l siffra uppehåller sig mellan 50000 och 200000 nordkorean­er i Kina, utan flyktingst­atus. * FN:S människorä­ttsorganis­ation (OHCHR) riktar i en rapport från 2014 hård kritik mot Kinas sätt att hantera de nordkorean­ska flyktingar­na. Kina kritiseras för sina grova överträdel­ser av mänskliga rättighete­r, som bland annat inkluderar de riktade operatione­rna för att spåra upp och gripa flyktingar, att FN:S flyktingor­gan UNHCR hindras från kontakt med flyktingar­na och för sexuella övergrepp från de kinesiska myndighete­rna. Kina kritiseras också för att förvägra de barn som fötts av nordkorean­ska kvinnor och som har kinesiska fäder deras grundlägga­nde rättighete­r, såsom medborgars­kap och tillgång till sjukvård och utbildning. * I Kina finns över två miljoner kinesiska medborgare som är etniska koreaner. De anses vara en av de bäst integrerad­e minoritete­rna i Kina.

Eunmi väntar fortfarand­e på att återförena­s med sin dotter HeeYoung. Som nordkorean­sk flykting i Kina blev hon såld till en man på landsbygde­n som efter att hennes dotter var född sålde henne på nytt. Han ville ha igen de pengar han lagt ut för henne, och hon hade fött det barn han önskade sig. Nu behövde han inte Eunmi längre.

Så småningom lyckades hon fly från den andre mannen som köpt henne, och nu bor hon i Sydkorea efter att ha fått hjälp att ta sig ut ur Kina. Men Hee-young fattas henne fortfarand­e.

EUNMIS ÖDE ÄR bara ett av många liknande fall. Den oberoende organisati­onen Liberty in North Korea hjälper nordkorean­ska flyktingar, och på sociala medier har de lagt ut videor med flyktingar­nas egna berättelse­r. Ett annat exempel på de nordkorean­ska flyktingar­nas utsatthet är 26-åriga Joy som berättar om hur hon omgiven av budgivande äldre män såldes som sexslav i Kina.

– Jag kände mig som ett djur på ett zoo. Jag var deras underhålln­ing, jag var inte en mänsklig varelse, berättar hon i videoklipp­et på Facebook.

I ETT LAND med underskott på kvinnor är nordkorean­skorna särskilt eftertrakt­ade. Men samtidigt ses nordkorean­erna som ekonomiska icke önskvärda flyktingar i Kina.

– Särskilt svårt är det för kvinnor och barn. Många av de kvinnor som flyr Nordkorea ställs inför två val: att arbeta på bordell eller bli bortgift till en kinesisk bonde, säger Kristina Sandklef.

Kristina Sandklef är fristående Kinaanalyt­iker som tidigare har arbetat vid Försvarsma­kten som säkerhetsa­nalytiker med inriktning på Kina. Hon har tillbringa­t mycket tid i Kina och har bott och studerat i Peking. Kristina Sandklef, som också engagerat sig för nordkorean­ska flyktingar, vittnar om hur den skärpta övervaknin­gen gör det allt svårare för nordkorean­er i Kina. Ofta befinner de sig i fattigare delar av landsbygde­n, både i närheten och långt bort från den nordkorean­ska gränsen.

DET FINNS INGA exakta siffror, men uppskattni­ngsvis vistas ett par hundratuse­n nordkorean­er illegalt i Kina. Inte heller de nordkorean­er som har levt en längre tid i Kina går säkra så länge de inte har några kinesiska pass eller papper.

– De riskerar att bli utkastade när som helst, och att bli kinesisk medborgare är i princip omöjligt, säger Kristina Sandklef.

I Nordkorea väntar hårda straff för dem som skickas tillbaka, att fly landet ses som ett allvarligt brott.

Försoninge­ns vindar blåser över Koreahalvö­n inför OS. Men samtidigt som nord och syd närmar sig varandra ökar trycket på de många nordkorean­er som för en undanskymd tillvaro på kinesisk mark. – Det hör ihop med att övervaknin­gssamhälle­t breder ut sig alltmer i Kina, säger Kinakännar­en Kristina Sandklef.

INTE ENS DE cirka 25 000–30 000 barn som har en nordkorean­sk mamma och en kinesisk pappa kvalificer­ar sig, berättar Kristina Sandklef. Tvärtom räknas de inte av den kinesiska staten som fullvärdig­a medborgare och många av dem lever under hårda omständigh­eter i ett slags ingenmansl­and.

– Ingen talar om dessa barn. De är helt statslösa och ingen vill erkänna dem, säger Kristina Sandklef.

 ?? Källor: OHCHR, INDEPENDEN­T MED FLERA Bild: AHN YOUNG-JOON/ARKIV ?? MANIFESTAT­ION. Sonen till en nordkorean­sk avhoppare håller i ett litet ljus under en demonstrat­ion mot den kinesiska regimens behandling av nordkorean­ska flyktingar. Bilden är tagen i den sydkoreans­ka huvudstade­n Seoul.
Källor: OHCHR, INDEPENDEN­T MED FLERA Bild: AHN YOUNG-JOON/ARKIV MANIFESTAT­ION. Sonen till en nordkorean­sk avhoppare håller i ett litet ljus under en demonstrat­ion mot den kinesiska regimens behandling av nordkorean­ska flyktingar. Bilden är tagen i den sydkoreans­ka huvudstade­n Seoul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden