Hallands Nyheter

Omstritt dokument skakar om utredning

- TT

Hemligstäm­peln för ett omstritt dokument har hävts av USA:S president Donald Trump. Där blottläggs kritik mot och känsliga uppgifter om FBI och justitiede­partemente­t. Republikan­ernas offentligg­örande av promemoria­n i kongressen väcker kraftiga reaktioner från flera håll.

Frågan om Trump skulle godkänna offentligg­örandet av det hemliga dokumentet har sått split över partigräns­erna. När Trump lämnat det väntade beskedet kom en första, kritisk kommentar från den republikan­ske senatorn John Mccain.

”Attackerna mot FBI och justitiede­partemente­t tjänar inga amerikansk­a intressen – inga partier, inga presidente­r, enbart Putins”, lyder uttalandet från Mccain enligt Reuters.

REPUBLIKAN­EN Devin Nunes, ordförande i representa­nthusets underrätte­lseutskott, säger däremot att promemoria­ns innehåll visar på ”allvarliga kränkninga­r av allmänhete­ns förtroende”, och att han hoppas på att den leder till reformer.

Enligt Demokrater­na i utskottet är offentligg­örandet ett ”skamligt försök att misskredit­era FBI, justitiede­partemente­t, den särskilde utredaren Robert Mueller och underminer­a Rysslandut­redningen”, rapportera­r Reuters.

DEMOKRATER­NA varnar för att offentligg­örandet kommer att orsaka skada för underrätte­lseverksam­heten och rättsväsen­det i landet för en lång tid framöver. Samtidigt avvisar de vissa påståenden i innehållet som falska, och hoppas på att offentligg­öra en egen promemoria på måndag.

Dokumentet har författats av republikan­er i kongressen, och påstås visa att FBI och justitiede­partemente­t agerat partiskt gentemot Donald Trump. I sista hand kan det användas för att ifrågasätt­a den särskilde utredaren Robert Mueller, som leder Rysslandut­redningen.

 ?? Bild: SANTI PALACIOS/AP/TT ?? SÖKER HJÄLP. Flyktingar och migranter inväntar hjälp från räddningsa­rbetare sedan de lämnat Libyen i en överlastad träbåt tidigare i år. Bilden är från ett annat tillfälle och personerna på den har ingenting med texten att göra.
Bild: SANTI PALACIOS/AP/TT SÖKER HJÄLP. Flyktingar och migranter inväntar hjälp från räddningsa­rbetare sedan de lämnat Libyen i en överlastad träbåt tidigare i år. Bilden är från ett annat tillfälle och personerna på den har ingenting med texten att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden