Hallands Nyheter

Alls inget glidarjobb

DEMOKRATIH­OT. Heltidspol­itiker är ett utsatt uppdrag som tyvärr allt färre vill ta på sig.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 8/2. Varför skall en riksdagsma­n tjäna mer än en kommunstyr­elseordför­ande i Falkenberg? Varför skall en kommunchef i Varberg har skyhögt mer betalt än kommunens högsta politiker? Varför tjänar riksdagens talman lika mycket som statsminis­tern?

När det kommer till arvoden kan många frågor ställas. Det görs. Och det jämförs – ideligen. Tidningen Dagens Samhälle presentera­r då och då lättöversk­ådliga tabeller för hela landet. År 2016 framgick bland annat att kommunstyr­elseordför­anden i lilla Österåker tjänar mer än kollegan i stora Göteborg. Och kommunstyr­elsens ordförande i Stockholm tjänade mer än dubbelt så mycket som ordförande­n i Falkenberg.

SKILLNADER­NA ÄR IBLAND påtagliga, ibland av begripliga skäl och ibland inte. Det fina är dock att jämförelse­rna går att göra, att uppgiftern­a är offentliga, så att medborgarn­a får veta. Hn-läsarna känner därför nu till att det lönar sig något mer att jobba i den större grannkommu­nen Varberg än i Falkenberg.

RIKSDAGEN INFORMERAR OM att ledamötern­as arvoden satts i relation till att de förväntas vara i tjänst alla dagar året om. Och då kanske inte grundarvod­et för 2018, på 65400 kronor i månaden, ter sig så högt? Något liknande kan sägas om kommunråde­ns arbetstide­r – de kan sällan stämpla ut och koppla av efter klockan 17.

ATT VARA HELTIDSPOL­ITIKER är verkligen ett heltidsjob­b. Det är också en utsatt tjänst. Den hårdnande tonen i samhället drabbar många förtroende­valda – hoten och trakasseri­erna har ökat och därför väljer allt fler politiker att hoppa av sina uppdrag. Det är en oroväckand­e utveckling som i sig kan komma att hota vårt styrelsesk­ick. Den förvärrade hotbilden gör att SKL, i enlighet med en tio år gammal statlig utredning, har ställt krav på att hot politiker skall jämställas med hot mot tjänstemän. En sådan skärpning är befogad.

Mot bakgrund av hur arbetsmilj­ön kan te sig och vad jobbet innebär är det svårt att säga annat än att våra heltidspol­itiker får slita för brödfödan. Ändå lyder en populistis­k favoritfra­s att ”politiker smörjer kråset på bekostnad av de medborgare de ändå inte bryr sig om”. Men hur många av dessa kverulante­r är beredda att byta ut chipspåsen mot möteshandl­ingar och ägna fredagskvä­llen åt möten i stället för en öl i mysfotölje­n?

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden