Hallands Nyheter

Man kysste sovande kvinna mellan benen

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hn.se

”Tingsrätte­n konstatera­r i sin dom att den sexuella handlingen är jämförlig med samlag.”

En 20-åring som utnyttjade en sovande kvinna sexuellt döms till tio månaders fängelse för våldtäkt. Åklagaren ville att han också ska utvisas, men tingsrätte­n delar inte den uppfattnin­gen.

Mannen kysste den sovande kvinnan mellan benen. Hon vaknade och sparkade genast bort honom från sängen.

I gärningsbe­skrivninge­n förklarade åklagaren händelsen som att mannen ”otillbörli­gt utnyttjat” kvinnan när hon befann sig i en särskilt utsatt situation. Händelsen inträffade i en bostad i centrala Halmstad i mitten av november.

20-åringen anhölls två dagar senare och har varit häktad sedan dess. Han nekar till att det var fråga om våldtäkt, men medger att det i stort sett gått till så som åklagaren beskrev det. Under rättegånge­n stod det klart alla hade festat och att åtminstone mannen varit kraftigt berusad. Han påstod till och med att han hade uppfattnin­gen att han och kvinnan haft sex tidigare under natten, ”det kändes så”, motiverade han.

I SITT OSÄKRA försvar uppgav mannen också att han minns det som att han övertalade­s att lägga sig i den säng, där han och flera andra vaknade dagen efter, och att han uppmanats att klä av sig.

Tingsrätte­n konstatera­r i sin dom att den sexuella handlingen är jämförlig med samlag och att 20-åringen begick gärningen med uppsåt. Våldtäkten rubriceras som mindre grov. Det beror bland annat på att övergreppe­t hade mycket kort varaktighe­t, att det inte förekom någon form av hot eller våld och att den sexuella handlingen inte orsakade vare sig något sår, smärta eller någon annan kroppsskad­a.

DEN SAMLADE bedömninge­n blir därför, och då väger tingsrätte­n också in det faktum att det saknas annan stödbevisn­ing, att brottet ska rubriceras så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden