Hallands Nyheter

Sträck dig efter dig själv i stället för telefonen!

-

Det är bara att erkänna. På kvällarna när jag är trött, och jag och Darling ligger och vilar i dagbädden, och Darling plockar fram en bok om artificiel­l intelligen­s, så slösurfar jag på mobilen. Darling läser och får nya tankar. Och jag kollar på minimala fyrkantiga bilder på tulpaner på bordet hos folk jag inte känner. ”Känner du hon som ligger där i dagbädden med en mobil?” undrar halva jag.

”Äh, det måste vara nån kusin till mig”, säger den andra halvan, som bara vill fortsätta pilla lite till, på det där kliande myggbettet, det där som förmedlar den ytterst viktiga informatio­nen att: ”Du har ju inte sett alla tulpanbild­erna. Än.”

150 GÅNGER PER dag. Får hjärnan signalen att den MÅSTE kolla på andras tulpaner. Eller klockan. Eller om nån ringt. Eller uppdaterat. 150 gånger per dag (minst) kollar vi mobilen visar undersökni­ngar.

150 gånger. Det är nästan som 150 minuter. Nästan som två timmar tid, om man samlade ihop dem. De där ögonblicke­n, när hjärnan egentligen kanske ville lyfta blicken, titta åt ett annat håll. Behövde lite andrum. Kanske egentligen var trött och behövde vila. Kanske var ledsen och behövde prata med en vän. De senaste tio åren, har ungas psykiska ohälsa fördubblat­s visar en rapport från Socialstyr­elsen.fördubblat­s.ochjagveta­ttdetärmyc­ketsomhänd­er

”Så! När den 151 minuten kommer, så sträck dig efter dig själv istället för mobilen nästa gång.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden